24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Britanski minister: Avstralija v prvem valu držav, s katerimi bo London sklenil prostotrgovinske dogovore

Britanski zunanji minister Dominic Raab se v Avstraliji mudi na prvem obisku v tujini, odkar je Združeno kraljestvo konec januarja zapustilo Evropsko unijo. Povedal je, da bo Avstralija v prvem valu držav, s katerimi bo London po brexitu sklenil prostotrgovinske dogovore.

 

“Upamo, da bo Avstralija v prvem valu dogovorov, ki jih želimo doseči,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Canberri povedal Raab po srečanju z avstralsko zunanjo ministrico Marise Payne.

Paynova je izrazila prepričanje, da “lahko Avstralija doseže zelo pozitiven” prostotrgovinski sporazum z Veliko Britanijo. Kdaj bosta državi začeli pogajanja, ministra nista pojasnila.

Avstralija se sicer o prostotrgovinskem sporazumu trenutno pogaja z EU, pri čemer ministrica meni, da pogovori z Londonom ne bodo upočasnili pogovorov z Brusljem. “Lahko počnemo oboje,” je zatrdila.

Združeno kraljestvo je sicer osmi največji trgovinski partner Avstralije. Medsebojna trgovina je po podatkih avstralskih oblasti leta 2018 znašala 26,9 milijarde avstralskih dolarjev (16,5 milijarde evrov).

Raab se bo po dvodnevnem obisku v Avstraliji odpravil še na Japonsko, v Singapur in Malezijo. Po njegovih besedah je indopacifiška regija za Združeno kraljestvo kot državo, ki je zapustila EU, tako pomembna, ker so tam rastoča gospodarstva s številnimi priložnostmi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine