-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Britanski laburisti puščajo odprto možnost drugega referenduma o brexitu

Britanski laburisti puščajo odprto možnost drugega referenduma o izstopu Združenega kraljestva iz EU, so se delegati stranke dogovorili prvi dan kongresa v Liverpoolu. O resoluciji o tem bodo glasovali v torek, poročanje britanskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Člani stranke so o stališču laburistov do drugega referenduma o brexitu v nedeljo razpravljali pozno v noč. Dosegli so dogovor o resoluciji, ki dopušča možnost drugega referenduma, če se bo izkazalo, da niso možne predčasne volitve. O resoluciji bodo po napovedih glasovali v torek.

Številni člani laburistov so sicer upali, da bo stranka na svojem letnem kongresu, ki se ga udeležuje okoli 13.000 delegatov, sprejela uradno stališče, da se zavzema za drugi referendum o brexitu.

Vodja laburistov, evroskeptik Jeremy Corbyn, je v intervjujih, objavljenih v nedeljo pred začetkom štiridnevnega kongresa, dejal, da se bolj kot za drugi referendum o brexitu zavzema za predčasne volitve, da pa bo upošteval odločitev članov svoje stranke.

Nedavna raziskava med laburisti je pokazala, da bi nov referendum o brexitu podprlo 86 odstotkov članov stranke. Kot je še pokazala anketa, ki jo je za časnik The Observer izvedel inštitut YouGov in v kateri je sodelovalo tisoč vprašanih, bi se danes 90 odstotkov laburistov izreklo za obstanek v EU.

Vodstvo laburistov je sicer bolj naklonjeno predčasnim volitvam kot novemu referendumu, saj pričakuje, da bi v primeru zmage stranka prevzela nazor nad pogajanji o brexitu. A nekateri člani laburistov želijo, da bi o brexitu odločali državljani.

Vodja vlade v senci John McDonnell je za britanski BBC ocenil, da bi morali Britanci na morebitnem drugem referendumu odločati o dogovoru o brexitu, ne o tem, ali naj Združeno kraljestvo ostane v uniji. Dejal je še, da bodo laburisti še naprej spoštovali izide referenduma iz leta 2016, na katerem so se Britanci s tesno večino 51,9 odstotka proti 48,1 odstotka odločili za brexit.

Zadnje novice

Sorodne vsebine