15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Britanski duhovniki opozarjajo na porast sovraštva do kristjanov

Protikrščansko razpoloženje je v porastu v Veliki Britaniji, je razkrila anketa. V njej je prek dve tretjini članov duhovščine dejalo, da so bili v zadnjih dveh letih verbalno napadeni.

V omenjenem obdobju zadnji dveh let naj bi prav tako kar eden izmed desetih duhovnikov anglikanske cerkve doživel fizičen napad, enak delež pa je odgovoril, da so zaznali porast protikrščanskih zločinov iz sovraštva, je še razkrila študija organizacije National Churchwatch. Prav tako so raziskovalci odkrili, da kar polovica izmed 546 članov duhovščine opaža, da je njihovo delo zaradi tega postalo težje v obdobju zadnjih dveh let.

Velika večina groženj je usmerjena proti duhovnikom osebno
Eden izmed petih duhovnikov je poleg tega povedal, da so mu v zadnjih dveh letih grozili, velika večina pa jih je rekla, da so bile grožnje usmerjene proti njim osebno, 20 odstotkov groženj je bilo usmerjeno proti njihovim družinam, 35 odstotkov pa proti cerkveni lastnini. Kar četrtina incidentov je vključevala zahteve po denarju. Jonathan Gabe, profesor sociologije na Royal Holloway, ki je del University of London je glede izsledkov povedal sledeče: “Duhovščina je v težkem položaju, še posebno, ker se soočajo z naraščajočim tveganjem zaradi nasilja, kot je bilo ugotovljeno v raziskavi. Raziskava izraža potrebo po nadaljnjem razmišljanju tem, kako pomagati duhovščini pri soočanju s tovrstnim nasiljem.”

Pred kratkim vandali uničili jaslice v Ilfordu
Direktor organizacije National Churchwatch Nick Tolson pa je dejal, da bi morala anglikanska cerkev storiti več, da bi pomagala zaščititi duhovnike, prav tako pa je opozoril, da še vedno ne obstaja usposabljanje za duhovščino, namenjeno spopadanju z nasiljem in obvladovanju konfliktov. Breitbart v članku še spomni na nedavni dogodek, ko so bile s strani vandalov uničene jaslice, ki jih je postavilo in financiralo Katoliško združenje britanskih Pakistancev. Razstava, ki je bila postavljena pod božičnim drevesom v Ilfordu je bila uničena le tri dni pred božičem, v napadu pa sta bila kipa Marije in Jezusa dobesedno zdrobljena, Jezus pa je bil obglavljen.

J.Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine