0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Britanski diplomat o vračanju protikomunističnih enot Titu: »Celoten incident je bil velika sramota«

Piše: A. S.

Sir John Colville, znan kot Jock Colville, je bil britanski diplomat in zasebni sekretar Winstona Churchilla, ko je bila ta predsednik vlade, služil pa je tudi v kraljevskih letalskih silah. Kasneje je bil laburista Attleeja, ko je bil predsednik vlade in princese Elizabete, preden je postala kraljica. Za Slovence in za našo polpreteklo zgodovino pa je pomemben zaradi svojih izjav o vračanju protikomunističnih enot Titu ob koncu 2. svetovne vojne.  

V britanskih nacionalnih arhivih njegovi komentarji, namenjeni zunanjemu ministrstvu. Nanašajo se na poročilo majorja Lloyda in na poročilo diplomata J.M. Addisa, ki ga je pripravil posebej zanj, saj je bil Colville njegov naslednik na zunanjem ministvrstvu glede zadev povezanih z Jugoslavijo. Addis je v svojem poročilu zapisal, da je izvedel, da »so bili nesrečni Slovenci in Hrvati, ki so bili iz (avstrijske) Koroške vrnjeni Titu, množično pobiti, ko so prestopili mejo«.

John Colville je ob tem jasno izrazil svoje stališče: »Glede na to, da je celoten incident velika sramota, mislim da bi moralo vojno ministrstvo preiskati kdo je odgovoren za predajo teh nesrečnih Hrvatov v mučno in sigurno smrt, medtem ko se je o vprašanju njihovega vračanja že vedno razpravljalo na visokih položajih.« Ob tem je dodal: »Ne moremo narediti več, kot priznati, da je prišlo do velike polomije, ki neposredno vpletene častnike ne prikazuje v najboljši luči. Nima smisla poskušati prikriti incident, ki se ga opravičevati«.

Colville je novembra 1945 predložil osnutek poročila o tem da morajo Britanci priznati svojo napako, ki pa ni bilo upoštevano.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine