3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Britanska vlada poziva vojsko, naj vozi tovornjake in olajša krizo z gorivom

Piše: Jože Jan

Kakor se je zgodilo z masivnim nakupom toaletnega papirja v prvih dneh pandemije, enaka je panika med angleži od konca prejšnjega tedna: na tisoče ljudi dolge ure čaka v vrstah pri bencinskih servisih, da bi natočili gorivo. Britanska vlada bo verjetno pozvala na stotine vojakov, da sedejo za volan tovornjakov cistern, ki prevažajo gorivo, z namenom, da ublaži pomanjkanje, ki ga danes trpi država, ne zaradi pomanjkanja dragocene tekočine, temveč zato, ker ni voznikov.

Velika Britanija (foto: EPA / Neil Hall)

Včeraj je britanski premier Boris Johnson s kabinetom razpravljal o izvedljivosti tega načrta, potem ko so podatki pokazali, da so zaloge na bencinskih črpalkah pod 20%, kar zadostuje samo za nekaj dni. Po poročilih lokalnega tiska, je že med 1500 in 2000 bencinskih servisov brez vsaj ene vrste goriva.

Poleg zamisli, da bi vojaki vozili tovornjake, so za reševanje problema načrtovani še drugi ukrepi, na primer sprostitev zakonodaje za zaposlitev. Britanski minister za trgovino, Kwasi Kwarteng, je poudaril, da »čeprav obstaja veliko goriva v refinerijah, se zavedamo, da je pri dobavnih verigah prišlo do nekaterih težav. Imamo načrtovane dolgotrajne ukrepe, ki garantirajo oskrbo z gorivom.«

Problem ni nov: zaradi pomanjkanja piščancev je veriga hitre prehrane Nando zaprla petdeset restavracij, medtem ko je moral McDonald’s zaradi pomanjkanja nekaterih izdelkov prenehati prodajati napitke in druge pijače. Zdaj je na vrsti sektor goriva.

Vlada je zagotovila, da  bo ponudila do 10.000 začasnih vizumov za evropske voznike tovornjakov in delavcev v prehrani. 5.000 voznikov težkih vozil bo lahko prišlo v Združeno Kraljestvo tri mesece pred božičem, kar bo kratkoročno olajšalo transportno industrijo. Poleg tega je britanska vlada obljubila, da bo povečala možnost pregleda novih britanskih voznikov, proces ki se je upočasnil zaradi pandemije Covid-19.

Vodja laburistične stranke Keir Starmer je johnsonovo vlado obtožil »popolnega pomanjkanja načrtovanja« in kaosa, ki je nastal zaradi brexita. V pogovoru za BBC je zatrdil, da so se britanci »odločili, da zapustijo Evropsko Unijo leta 2016, zato je vlada imela pet let, da se organizira. In tukaj smo, v nedeljskem jutru, pred zaprto bencinsko črpalko, ali v dolgih čakalnih vrstah v trgovinah s praznimi policami, s popolnim pomanjkanjem načrtovanja in s premierjem, ki ne zna odločati«. 

Vir: ABC, Španija

Zadnje novice

Sorodne vsebine