24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Britanska premierka Theresa May in njen grški kolega Aleksis Cipras dobila zaupnici v parlamentu

Britanski parlament danes premierki Theresi May ni izglasoval nezaupnice, ki jo je po torkovi zavrnitvi njenega dogovora z EU o brexitu zahteval vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn. Nezaupnico je podprlo 306 poslancev, proti jih je bilo 325. Mayeva je izrazila zadovoljstvo in napovedala, da bo nadaljevala delo za izstop države iz EU. Danes pa je zaupnico v parlamentu dobil tudi grški premier Aleksis Cipras in sicer v zvezi z dogovorom o novem imenu Makedonije.

 

“Nadaljevali bomo prizadevanja za izpolnitev naše slovesne obljube državljanom o izstopu iz Evropske unije,” je premierka dejala takoj po razglasitvi izida glasovanja. Kot je dodala, imajo to nalogo vsi člani parlamenta, zato je povabila vodje vseh parlamentarnih strank, da se že danes sestanejo na pogovorih o tem, kako naprej.

“Vlada se teh srečanj loteva v konstruktivnem duhu in pozivam ostale, naj storijo enako. (…) Toda najti moramo rešitve, s katerimi se lahko pogajamo in ki bodo dobile zadostno podporo parlamenta,” je dodala po navedbah britanske medijske hiše BBC.

Mayeva je še obljubila, da bo v ponedeljek, kot napovedano, parlamentu predstavila nov načrt, kako naprej.

Vodja laburistov Corbyn ji je nemudoma odgovoril, da se mora, potem ko je parlament v torek zavrnil izstopni sporazum, prejšnji teden pa glasoval proti brexitu brez dogovora, vlada najprej odpovedati možnosti brexita brez dogovora, šele nato se bodo pripravljeni s premierko usesti za mizo.

Tudi vodja opozicijskih liberalnih demokratov Ed Davey je po glasovanju dejal, da so se sicer pripravljeni pogovarjati s premierko, a da brexit brez dogovora ne more biti opcija. Obenem ne bi smeli izključiti možnosti podaljšanja roka za izstop iz EU, je dodal.

Premierka je glasovanje o nezaupnici – prvo v britanskem parlamentu po skoraj 26 letih – prestala s precej tesno večino, h kateri so ji pomagali glasovi severnoirske DUP, ki ima deset poslancev. Kot je tvitnila novinarka BBC Laura Kuenssberg, so iz vrst DUP po glasovanju že poudarili, da bi premierka danes izgubila za en glas, če je v stranki ne bi podprli.

Vodja poslanske skupine DUP Nigel Dodds pa je dejal, da je potrebno doseči brexit na podlagi skupnih prioritet, te pa so za Severno Irsko spoštovanje enotnosti Severne Irske in Velike Britanije ter “prevzem nadzora nad zakoni in mejami”.

Tudi škotski nacionalisti (SNP) so pozvali Mayevo, naj izključi možnost brexita brez dogovora in soglaša, da podaljšanje pogajanj in izvedba drugega referenduma ostaneta na mizi.

Drugi mož laburistov Tom Watson je v sklepnem nastopu pohvalil prožnost Mayeve, a je hkrati dodal, da je vodila neuspešen proces izstopa iz EU. Po torkovi zavrnitvi dogovora o brexitu s 432 proti 202 glasovoma Mayeva po njegovih besedah nima nobene avtoritete in nobenega rezervnega načrta. “Dogovora ni sposobna spraviti skozi. Zato potrebujemo splošne volitve,” je dejal Watson.

V imenu vlade mu je odgovoril minister za okolje Michael Gove, sovoditelj uradne kampanje za izstop Velike Britanije iz EU. Pohvalil je “navdihujoče vodenje” Mayeve ter se posmehoval Corbynu ter vodjem liberalnih demokratov in SNP. “Ta država nikakor ne sme dopustiti, da bi ta mož postal naš premier,” je ciljal na Corbyna.

Glede tega, kaj se bo zgodilo po današnjem glasovanju o nezaupnici, BBC omenja šest možnih scenarijev – brexit brez dogovora, ponovno glasovanje o trenutnem dogovoru, pogajanja o novem dogovoru, nov referendum, sklic splošnih volitev in še eno glasovanje o nezaupnici. Še ena možnost, o kateri je presodilo tudi Sodišče EU, bi bil enostranski preklic brexita.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine