10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Britanska premierka si kupuje čas – zaprosila je EU za preložitev brexita do 30. junija

Britanska premierka Theresa May je v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zaprosila Evropsko unijo za preložitev brexita do 30. junija. Evropska komisija je opozorila, da bi to pomenilo “resno pravno in politično tveganje”. Izstop Združenega kraljestva iz unije je sicer predviden za 29. marec.

 

“Davi sem pisala predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku in ga obvestila, da želi Združeno kraljestvo podaljšanje 50. člena do 30. junija,” je sporočila Mayeva. 50. člen lizbonske pogodbe ureja izstop države iz EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

To prošnjo je v pismu utemeljila s tem, da namerava izstopni sporazum britanski poslanski zbornici znova predložiti v glasovanje, čeprav ga je dvakrat že zavrnila. “Če bo predlog potrjen, verjamem, da ga bo parlament tudi ratificiral. Vendar pa se to ne bo zgodilo pred 29. marcem 2019,” je pojasnila. Dodala je, da je časovnica za sprejemanje potrebne zakonodaje “neizogibno negotova”.

V britanskem parlamentu je ob tem poudarila, da ne želi daljše preložitve britanskega izstopa iz unije, ki bi potencialno pomenila, da bi morala Velika Britanija sodelovati na majskih evropskih volitvah. S tem pa ne bi upoštevali rezultatov referenduma iz leta 2016, na katerem je večina Britancev podprla izstop iz EU.

“Ideja, da bi tri leta po tistem, ko so izglasovali izstop iz EU, državljani volili nove evropske poslance, je po mojem mnenju nesprejemljiva,” je povedala. “Kot premierka nisem pripravljena brexita podaljšati dlje kot do 30. junija,” je poudarila.

Evropska komisija je v internem dokumentu pred vrhom EU evropske voditelje pozvala, naj izberejo med preložitvijo do 23. maja, torej pred evropskimi volitvami, in daljšo preložitvijo najmanj do konca leta 2019.

“Vsaka druga možnost (na primer preložitev do 30. junija 2019) bi predstavljala resno pravno in politično tveganje za Evropsko unijo in nekatere negotovosti, ki so trenutno v Združenem kraljestvu, prinesla v EU,” je komisija zapisala v dokumentu. Vsak drug scenarij bi imel neposredne pravne in praktične posledice za volitve v 14 državah EU. Za teh 14 članic se bo namreč v primeru brexita po evropskih volitvah spremenilo število evropskih poslancev.

Veliki Britaniji pa ne bo treba sodelovati na evropskih volitvah, samo če bo izstopila iz EU pred 23. majem, ko se začnejo volitve v Evropski parlament, je pojasnila komisija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine