12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Britanska kraljeva družina pri božični maši brez Philipa in Andrewa

Britanska kraljeva družina s kraljico Elizabeto II. na čelu se je danes udeležila tradicionalne božične maše na posesti Sandringham. Med navzočimi ni bilo njenega soproga, princa Philipa, medtem ko se je princ Andrew držal v ozadju izven oči javnosti. Sta se pa maše na božični dan prvič udeležila princ George in princesa Charlotte.

 

Kraljica, ki božič z družino že tradicionalno preživlja na kraljevi posesti Sandringham v Norfolku, je k bogoslužju prispela brez 98-letnega soproga, ki so ga v torek po štirih dneh odpustili iz bolnišnice, kjer je bil na zdravljenju in opazovanju.

Ob Philipu se božične maše, na kateri so bili navzoči člani kraljeve družine, ni udeležil niti princ Andrew. Andrew, ki se otepa obtožb o vpletenosti v spolne zlorabe mladoletnic, za katere naj bi bil odgovoren pokojni ameriški milijonar Jeffrey Epstein, se je maše udeležil že zjutraj zgolj v spremstvu brata, princa Charlesa. Charles se je kasneje pridružil pri maši ostalim članom družine. Andrew, ki se je zaradi afere novembra odpovedal javnim dolžnostim, se je želel verjetno s tem izogniti številnim novinarjem in radovednežem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za šestletnega Georgea in štiriletno Charlotte pa je to bila prva božična maša, ki se je v cerkvi sv. Marije Magdalene vsako leto udeležijo člani kraljeve družine. Princ in princesa sta prišla v spremstvu staršev, princa Williama in vojvodinje Kate. Njun enoletni bratec Louis je medtem ostal doma, še navaja dpa.

Današnje maše se nista udeležila niti princ Harry s soprogo Meghan in sinom Archiejem, saj družina letošnje praznike preživlja v Kanadi.

Za kraljevo družino je zaradi afere Epstein kot tudi domnevnih napetosti glede vloge Harryja in Meghan znotraj družine dokaj turbulentno leto.

Kraljica Elizabeta v svoji božični poslanici, ki jo bodo predvajali danes na britanski televiziji BBC, priznava, da je bilo letošnje leto “precej nemirno”. “Vendar pa lahko majhni koraki naredijo drugačen svet,” je poudarila v poslanici.

Kraljica naj bi sicer v govoru med drugim tudi povedala, da je za državo razburkano leto, in obenem pozvala k preseganju razlik ter spravi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine