4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Brez milosti: vodja ameriške diplomacije kritičen do načrta EU za izogibanje sankcijam proti Iranu

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je bil v torek kritičen do načrta Evropske unije, da zaobide ameriške sankcije proti Iranu. EU je namreč v ponedeljek napovedala ustanovitev posebne ustanove v ta namen.

 

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU je v ponedeljek napovedala ustanovitev namenske družbe, t. i. Special Purpose Vehicle (SPV) za “zakonite finančne transakcije” z Iranom, ki bo evropskim podjetjem omogočala, da bodo lahko nadaljevala poslovanje z Iranom.

Prek SPV se bo poleg običajnih finančnih kanalov odvijal plačilni promet evropskih podjetij s Teheranom. Na tak način naj bi se izognili, da bi bile banke, prek katerih so se doslej odvijale tovrstne transakcije, same cilj ameriških sankcij.

“Ne Evropi ne nikomur drugemu ne bomo dopustili, da bi zaobšel naše sankcije,” pa je v odzivu ob robu splošne razprave Generalne skupščine Združenih narodov v torek povedal Pompeo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je eden najbolj kontraproduktivnih ukrepov za regionalni mir in varnost, kar si jih je mogoče zamisliti,” je poudaril in dodal, da je “globoko razočaran”. EU je obtožil, da bo s tem “utrdila Iran na položaju največjega svetovnega sponzorja terorizma”.

Kritičen je bil predvsem do sistema za nadzor mednarodnih bančnih transakcij SWIFT, ki ga je označil za “centralno banko terorizma”.

Predsednik ZDA Donald Trump je maja letos oznanil enostranski odstop ZDA od sporazuma in hkrati uvedel gospodarske sankcije proti Iranu, ki so začele veljati avgusta. V začetku novembra naj bi sledil nov sklop sankcij, s katerimi naj bi ZDA zaustavile iranski izvoz nafte. Ameriški ukrepi veljajo tudi za podjetja tretjih držav, ki poslujejo z Iranom, med njimi so številna evropska podjetja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine