5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Brazilsko vrhovno sodišče osvobodilo nekdanjega koruptivnega predsednika Lulo da Silvo – sedaj lahko enako izkoristi še 200 tisoč drugih kriminalcev!

Konzervativni voditelji v Braziliji so izrazili globoko nezadovoljstvo zaradi odločitve vrhovnega sodišča, ki je 10. novembra osvobodilo nekdanjega predsednika Luiza Inácia Lula da Silvo in opozorili, da je razsodba omogočila, da lahko osvobodijo tudi 200 tisoč drugih obsojenih morilcev, posiljevalcev in drugih kriminalcev po vsej državi. Po podatkih Nacionalnega sveta za pravosodje bi lahko več kot 193 tisoč kriminalcev izkoristilo to odločitev in zahtevali oprostitev.

Vrhovno sodišče je namreč 10. novembra osvobodilo da Silvo s trditvijo, da obsojence, ki niso v celoti izkoristili pritožbeni postopek, ne morejo zadrževati za rešetkami. Lula je bil namreč obsojen na več kot deset let zapora, saj je imel osebne finančne koristi od operacije “avtopralnica”, v kateri so državne oblasti zasebnikom dale preplačane pogodbe, zato da bi del denarja vrnili politikom. Brazilski predsednik je dokazano z delom tega denarja kupil prestižno trinadstropno stanovanje, preostali denar pa je poskušal oprati na druge načine.

Sedaj pa lahko vsak kriminalec, ki prestaja kazen v zaporu zaprosi za izpustitev in uporabi sklep Lule kot uveljavljen precedens, če ni izčrpal vseh razpoložljivih pritožb. In še to v državi, kjer je stopnja kriminala še vedno visoka, kljub delu, ki ga na tem področju opravlja trenutni predsednik Jair Bolsonaro. Ta odločitev namreč ogroža življenje in varnost 200 milijonov Brazilcev.

Ta sodba ogroža operacijo “Lava Jato” oziroma “avtopralnico”, razširjeno operacijo, ki po vsej državi preiskuje korupcijo in so na tem področju že privedli v pripor več deset politikov iz skoraj vsake politične stranke. Policisti so namreč kot že rečeno razkrili shemo, ki jo je organiziral Lula, v kateri so zasebni naročniki preplačali za javne infrastrukturne projekte in vrnili odstotek politikom. In to se je dogajalo skoraj desetletje. Političarka Caroline de Toni v brazilskem kongresu vodi tožbo, in se bori za sprejem ustavnega amandmaja, s katerim bi razveljavili odločbo vrhovnega sodišča, ki je Lulo osvobodila in dovolila svobodo tudi drugim zapornikom. “Čimprej moramo sprejeti ustavni amandma. Nesmiselno je, da država trikrat presoja kriminalce, da bi lahko šli v zapor. Predolgo traja!” je dejala. Tudi konzervativni aktivisti so izrazili podporo tej zakonodaji.

Lana Božič/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine