13.7 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Braun: Maas časti komunistčnega antisemita v Ljubljani

Piše: Franci Kindlhofer

Moj članek, ki je bil že objavljen v Demokraciji in na NOVA24 TV pod naslovom: Nemčija se odpravlja…, je vzbudil zanimenje tudi v nemških krogih. Kot prvi je reagiral zvezni poslanec AfD Jürgen Braun. Spodaj njegovo stališče do problema spominske plošče v Vidmarjevi vili, oziroma v nemškem veleposlaništvu v Ljubljani.

Berlin, 29. april 2021. Dne 26. aprila je bila v rezidenci nemškega veleposlaništva odkrita spominska plošča, ki bi naj spominjala na »osvobodilno fronto«, ki bi naj bila pred 80-timi leti ustanovljena. Na plošči se posebno časti Josip Vidmar, ki ni bil samo komunist, ampak tudi znan antisemit.

J. Braun, ki je pristojen za človekove pravice AfD frakcije v parlamentu, je k temu dejal: »Nemška diplomacija se je pustila v slovenski Ljubljani vpreči v slavljenje človeka, ki je antisemit in častilec uporabe sile nad človeštvom. In zvezni minister Maas zgleda, da podpira ta diplomatski škandal.

Tako imenovana »osvobodilna fronta« v Sloveniji je bila teroristična organizacija, ki je, kot del Titovih partizanov, kriva za kršenje človekovih pravic na najhujši način v komunistični Jugoslaviji – vse do genocida proti tamkajšnji nemški manjšini.  To je ugotovil v svoji ekspertizi strokovnjak za mednarodno pravo Dieter Blumenwitz. Odkriti spominsko ploščo takšni organizaciji, pomeni tudi identifikacijo s cilji, ki so v nasprotju z Splošno izjavo o človekovih pravicah iz leta 1948.

Odnos do komunističnih, kot tudi judovskih krivic v Sloveniji, potrebuje bolj precizno analizo. Nedopustno je, da se pustijo nemški diplomati vpreči v zrelativiziranje krivic,  ki se tam nesramno izvaja. Plošča se mora v najkrajšem času odstraniti. Če zunanji minister Maas ne želi zapraviti svojo kredibilnost na vprašanju človekovih pravic, mora najhitreje ustaviti sramotitev komunističnih žrtev«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine