10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Božič po venezuelsko; bonus ne zadostuje niti za kosilo

Piše: Tanja Brkić (nova24tv.si)

Venezuelski socialistični režim je ta teden uporabnikom svoje platforme “Fatherland” (Domovinska platforma), ki je nastala po zgledu Kitajskega socialnega kreditnega sistema, izplačal božični bonus, ki ga je venezuelska vlada poimenovala “Upanje je prerojeno”. Naziv tako imenovanega bonusa je prej norčevanje iz državljanov in državljank Venezuele, ki si z izplačanim bonusom ne morejo privoščiti niti nakupa sestavin za običajno tradicionalno božično kosilo.

“Velikodušno” darilo 44 venezuelskih bolivarjev je bilo v ponedeljek vredno 2,84 dolarja in je po petkovem uradnem menjalnem tečaju zdaj vredno 2,67 dolarja, kar je zdaleč premalo, da bi lahko pokrili stroške samo sestavin tradicionalne nacionalne božične jedi, kot je hallaca. Za pripravo 58 koruznih kolačev bi namreč kuharji po poročanju Breitbarta potrebovali vsaj 68 dolarjev. Govorimo o državi, kjer je minimalna plača 7,90 dolarja mesečno, povprečna plača pa je nižja od 25 dolarjev, kar le še potrjuje trditev, da je Madurov izplačani bonus le pika na i posmehovanju iz revščine državljanov in državljank Venezuele.

“Začelo se je izplačilo Hope Reborn Bonusa, ki jo je preko platforme Fatherland poslal naš predsednik Nicolás Maduro. Dostava izplačil bo potekala med 19. in 23. decembrom 2022,” je pisalo sporočilo na spletni strani platforme Fatherland, do katere je dostop omogočen samo iz Venezuele, piše Breitbart. Kot da znesek izplačila ne bi bil že dovolj žaljiv za ene najrevnejših ljudi na svetu, so v sporočilu uporabnikom platforme zapisali tudi, da so “srečni tisti, ki so postali prejemniki velikodušnosti socialističnega režima, čutimo veselje in optimizem za blagoslove, ki nam jih bo prinesel Bog. Na božič se ponovno rodita upanje in duh združitve.”. Tukaj pa je “zanka”. Ta “velikodušni” znesek so dobili le registrirani uporabniki platoforme, ki je namenjena vse prej kot le identifikaciji.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro (foto: epa)

Kartica za nadzor in spremljanje po zasnovi kitajskega sistema

Platforma “Fatherland” je sistem, ki ga je Madurov režim zgradil s pomočjo kitajskega podjetja ZTE in se močno zgleduje po socialnem kreditnem sistemu komunistične Kitajske. Aprila 2008 je namreč nekdanji venezuelski predsednik Hugo Chávez poslal uradnike ministrstva za pravosodje na obisk svojih kolegov v kitajskem tehnološkem središču Shenzhen. Misija venezuelske delegacije je bila spoznati delovanje kitajskega nacionalnega programa osebnih izkaznic, ki so veliko več kot le to. Po poročanju Reutersa, so delegati na Kitajskem izvedeli, da velikana ZTE Corp s pametnimi karticami razvija sistem, ki bi Pekingu pomagal spremljati družbeno, politično in gospodarsko obnašanje.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro (L) in kitajski predsednik Xi Jinping (foto: epa)

Z uporabo obsežnih zbirk podatkov za shranjevanje informacij, zbranih z uporabo kartice, bi vlada lahko spremljala vse, od državljanovih osebnih financ do zdravstvene zgodovine in volilne dejavnosti. “Skeniranje “domovinske karte” za Venezuelce, ki so glasovali. Maduro je izdal 16 milijonov kartic in ima velike načrte, da bodo postale orodje za dostop do socialnih programov in plačevanje javnih storitev. Večina “rdečih točk” je le nekaj korakov od volilnih središč. Kritiki pravijo, da gre za taktiko pritiska”, se je glasila ena od mnogih podobnih objav v času volitev v Venezueli leta 2018.

 

Platforma Fatherland pa je po mnenju številnih točno to, sistem za nadzor prebivalstva in dodeljevanje redkih sredstev svojim zvestim. Platforma, katere funkcionalnost se je skozi leta postopoma širila, vsebuje ogromno količino informacij o vsakem venezuelskem državljanu, registriranem na njej, kot so njihovi osebni podatki in podatki njihovih družin, morebitna zdravstvena stanja, delo informacije in njihov status cepljenja proti kitajskemu koronavirusu. Po poročanju nekaterih medijev imajo državljani s kartico oziroma registrirani uporabniki, veliko več pravic kot tisti, ki je nimajo. Mariela Magallanes, opozicijska poslanka, ki je vodila komisijo, ki je lani preiskovala, kako je bila domovinska izkaznica povezana s programom subvencionirane hrane, pa je o kartičnem sistemu povedala, da so zaradi vseh podatkov ljudje še v večjem strahu pred izgubo službe, “vlada točno ve, kdo je najbolj ranljiv za pritiske.”.

Državljani Venezuele, ki so registrirani na platformi Fatherland, prejmejo Carnet de la Patria (izkaznico domovine), fizični dokaz njihovega registra. Kartica, ki na sprednji strani vsebuje osnovne osebne podatke, ima na hrbtni strani kodo QR, ki jo je mogoče optično prebrati z aplikacijo za pametni telefon Android, ki jo je razvil Madurov režim, za dostop do podatkov uporabnika ali za izbiro denarnih bonusov ali programov režima. Denarni bonusi, ki jih socialistični režim daje Venezuelcem kot “socialno zaščito”, so vedno vredni skoraj nič, še bolj brez vrednosti jih je naredila hitra in stalna devalvacija venezuelskega bolivarja, ki je v zadnjem mesecu izgubil 39 odstotkov vrednosti.

Kartica uporabnikov platforme Fatherland, ki je veliko več kot osebna izkaznica (foto: Twitter)

Le imetniki kartic upravičeni do revnih denarnih prejemkov

Registracija na platformi Fatherland je državljane “obvezna”, da sploh lahko prejemajo skromne režimske denarne štipendije, subvencionirane obroke goriva in druge “ugodnosti”, kot so dodatni denarni bonusi za nosečnice in starejše, pa tudi mesečne škatle s hrano CLAP, subvencioniran niz nekakovostnih živilskih izdelkov, ki so pogosto pokvarjeni ali okuženi z žuželkami. Vsaka dodatna denarna štipendija, ki jo uporabnik prejme prek platforme, je prikazana kot priznanje s spominsko sliko, na kateri je Nicolás Maduro.

Kitajska čartica ima čip, medtem, ko se na venezuelski podatki preverjajo preko QR kode (foto: Twitter)

Za primerjavo, božični bonus Madurovega režima za leto 2021 je znašal 46 venezuelskih bolivarjev, kar je bilo takrat vredno 10 dolarjev. Danes je vreden 2,61 dolarjev. Madurov režim ni uradno razkril natančnega števila Venezuelcev, registriranih na platformi Fatherland v zadnjih letih, trdil pa je, da je imel leta 2018 18,3 milijona prijav in nikoli ni posodobil tega števila, ki ga ni mogoče neodvisno preveriti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine