6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Bonitetna hiša Standard & Poor’s potrdila odlično bonitetno oceno Slovenije

Bonitetna hiša Standard & Poor’s je v petek potrdila bonitetno oceno Slovenije pri AA- s stabilnimi obeti. “Za Slovenijo je to ponovno priznanje, da kljub zaostrenim razmeram zaradi covida-19 ostaja dolgoročno stabilna država,” so danes sporočili s finančnega ministrstva.

Po navedbah agencije je Slovenija v preteklih letih z uravnoteženo gospodarsko rastjo utrdila močan fiskalni in zunanjetrgovinski položaj, ki ji bo omogočil prebroditi krizo, ki jo prinaša covid-19. Agencija pozdravlja protikoronske ukrepe vlade, ki bodo po njenem mnenju preprečili dolgoročne negativne posledice na gospodarstvo, so navedli na ministrstvu.

Trenutni spopad s fiskalnimi šoki državi olajšujejo med drugim nizki stroški javnega dolga, ki so posledica tako monetarne politike Evropske centralne banke kot negativnih obrestnih mer, ki jih trenutno dosegajo 10-letne državne obveznice, so nadaljevali na ministrstvu.

Potrditev bonitetne ocene po njihovih navedbah odseva visok BDP na prebivalca, članstvo Slovenije v monetarni uniji, presežek tekočega računa plačilne bilance, trden in stabilen institucionalni okvir države ter predvideno stabilizacijo javnega dolga, ki naj bi po letu 2022 začel ponovno upadati.

V letošnjem letu večina agencij ohranja bonitetno oceno Slovenije nespremenjeno, bonitetna agencija Moody’s pa jo je v začetku oktobra zvišala za eno stopnjo na A3 in ji pripisala stabilne obete. “Slovenija še naprej ostaja za tuje investitorje zaupanja vredna država,” so sklenili na ministrstvu.

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine