1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Bolton: Ni namen ZDA, da bi rušila režim v Iranu, pač pa mora slednji spremeniti obnašanje

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je danes med obiskom v Izraelu poudaril, da ZDA ne poskušajo strmoglaviti režima v Iranu, temveč zgolj doseči radikalno spremembo njegovega obnašanja. S temi besedami je komentiral odločitev ZDA za vnovično uvedbo sankcij proti islamski republiki in proteste v tej državi.

 

V Iranu v zadnjih mesecih prihaja do protestov zaradi visokega dviga cen prehranskih izdelkov, pomanjkanja delovnih mest in korupcije. Ti protesti se včasih sprevržejo tudi v demonstracije proti režimu, informacije v medijih o njih pa so bolj skope. Iransko gospodarstvo pesti visoka stopnja brezposelnosti in inflacija, iranski rial pa je od od aprila izgubil polovico vrednosti.

Bolton, ki se mudi na obisku v Jeruzalemu, je danes pred novinarji krivdo za proteste pripisal dolgoročnemu slabemu upravljanju ekonomije v Teheranu, katerega učinke pa je leta 2015 sklenjeni mednarodni sporazum o iranskem jedrskem sporazumu omilil.

Po ameriški odpovedi sporazumu in vnovični uvedbi sankcij “pa smo videli globoko negativen učinek na Iran, mislim da še hujši, kot smo ga pričakovali”, je nadaljeval svetovalec predsednika Donalda Trumpa, ob tem pa zagotovil, da protesti v islamski republiki niso organizirani in da ne gre za zaroto, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so po besedah Boltona pripravljene skleniti dogovor z iranskim režimom, a če se ta ne bo uklonil ameriškim zahtevam, bodo nanj izvajale maksimalen pritisk in mu tako jasno sporočile, da ne bo nikoli dobil delujočega jedrskega orožja, dodaja AFP.

Bolton je ob tem dodal, da je dejavnost Irana v regiji kljub učinkom ameriških sankcij še naprej bojevita. “Kar počnejo v Iraku, kar počnejo v Siriji, kar počnejo s Hezbolahom v Libanonu, kar počnejo v Jemnu, kar so zagrozili, da bodo storili v Hormuški ožini,” je naštel po poročanju Reutersa.

Hormuška ožina je strateška pomorska pot za prevoz nafte, iranska revolucionarna garda pa je zagrozila, da jo bo v odgovor na pozive Trumpove administracije k prepovedi izvoza vse iranske nafte blokirala.

Iranski jedrski sporazum si medtem prizadevajo rešiti evropske države. Teheran skušajo prepričati, da ima dovolj gospodarskih koristi za ohranitev sporazuma, kar pa je težavna naloga, saj se evropska podjetja, dejavna v Iranu, bojijo finančnih kazni Trumpove administracije. Francoski naftni gigant Total se je tako umaknil iz večjega plinskega projekta v islamski republiki.

Bolton je danes izrazil prepričanje, da bodo evropske države ugotovile, kar so že ugotovila podjetja v Evropi, “da je izbira med poslovanjem z Iranom ali poslovanjem z ZDA zelo jasna”.

Trumpov svetovalec je danes spregovoril tudi o razmerah v Siriji, kjer skuša sirski režim trenutno vnovič zavzeti pokrajino Idlib ob meji s Turčijo, ki je še zadnja, ki še ni v njegovih rokah. Bolton je poudaril, da bodo ZDA “zelo močno” odgovorile, če bo režim predsednika Bašarja al Asada v ofenzivi na Idlib uporabil kemično orožje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine