10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Bolsonaro podprl Trumpove trditve o volilnih prevarah

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je danes podprl trditve svojega zaveznika, ameriškega predsednika Donalda Trumpa o prevarah na ameriških predsedniških volitvah. Ob tem je posvaril, da bi se kaos, ki je pretresel Washington, lahko ponovil tudi ob volitvah v Braziliji prihodnje leto, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Desni predsedni je goreč podpornik odhajajočega ameriškega predsednika in je to ostal tudi po tem, ko se je Trump znašel pod plazom kritik iz sveta zaradi podžiganja tistih, ki so v sredo nasilno vdrli v ameriški kongres.

“Kaj je v osnovi povzročilo to krizo? Pomanjkanje zaupanja v volitve,” je privržencem pred predsedniško palačo danes dejal Bolsonaro. “Zaradi pandemije so okrepili glasovanje po pošti in nekateri so volili trikrat, štirikrat. Volili so tudi mrtvi. Bilo je ohlapno. Nihče tega ne more zanikati,” je poudaril.

Ameriški volilni uradniki, ameriške zvezne države in sodišča so sicer zavrnili Trumpove očitke o volilnih prevarah.

A Bolsonaro je očitno odločen stati Trumpu ob strani do konca. Analitiki ocenjujejo, da je Trumpov poraz osamil Bolsonara, ki je svoj vzpon gradil med mandatom odhajajočega ameriškega predsednika, zmanjšal pa je tudi njegove možnosti za ponovno izvolitev na volitvah prihodnje leto.

Številni brazilski komentatorji so ob sredinih posnetkih iz Washingtona ugibali, da bi lahko Brazilijo čakala podobna usoda, če bo Bolsonaro prihodnje leto poražen. Brazilski predsednik je te skrbi še podžgal, ko je ponovil kritiko brazilskega elektronskega sistema za volitve, ki po njegovem mnenju omogoča volilne prevare. Opozoril je, da se bo Brazilija znašla v še hujših težavah kot ZDA, če ne bo znova uvedla papirnatih glasovnic.

Zadnje novice

Sorodne vsebine