18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Bodo o tem MSM poročali in ali bo Cerar komentiral afero, kot je avstrijsko? Minister Harbers (ALDE) odstopil, ker je ponarejal podatke!

Nizozemski minister za migracije Mark Harbers je odstopil zaradi prirejanja poročila o zločinih azilantov. V poročilu o kaznivih dejanjih azilantov na Nizozemskem so namenoma prikrili najtežje zločine, kot so posilstva in umori, poroča Dutch News.

Ko je v sosednji Avstriji izbruhnila korupcijska afera, se je zunanji minister Miro Cerar čutil poklicanega, da nekaj pove. Skrajno desne stranke, ki rušijo temeljne pridobitve EU, kot so svoboda medijev, vladavina prava in demokratičnega odločanja, so grožnja evropski demokraciji, je na družbenem omrežju Twitter zapisal Cerar in dodal, da moramo na bližnjih evropskih volitvah »reči odločen ne vpletanju politike v medije in ne populizmu, tako desnemu kot levemu«. Zdaj lahko pričakujemo, da se bo oglasil ob odstopu nizozemskega ministra Harbersa, ki je njegov evropski kolega v ALDE.

Harbers je odstopil med parlamentarno razpravo o poročilu, v katerem so bili podatki o številu azilantov, osumljenih nasilnih kaznivih dejanj, »skriti«. Harbers je poslancem dejal, da se počuti odgovornega za poročilo, v katerem številke o številu osumljenih beguncev za posilstva in umore niso izrecno navedene. »Ne odgovarjam samo zaradi zakona, ampak se počutim odgovornega,« je dejal Harbers. Številke, ki so bile objavljene prejšnji teden, so vključevale sum o posilstvu (4) in umor (31). Oboje je bilo objavljeno pod »drugo«. Harbersa so obtožili zavajanja.

Harbers je kasneje povedal, da so bili tisti državni uslužbenci, ki so pripravljali poročilo, zaskrbljeni, da bi prave številke o zločinih azilantov povzročile zmedo in zaskrbljenost med Nizozemci.  Poročilo je pokazalo, da so »lažni« prosilci za azil, ki prihajajo iz tako imenovanih varnih držav, odgovorni za skoraj polovico kaznivih dejanj.

Sicer je nizozemski Telegraaf poročal, da je bilo prikritih še 79 spolnih zločinov azilantov, med njimi tudi pet spolnih zlorab otrok.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine