20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Bo vlada na Danskem prepovedala kritiko islama?

Piše: Nova24tv.si

Nov predlog zakona, ki ga je danska vlada predlagala za preprečevanje nadaljnjih sežigov korana, ki so sprožili ogorčenje po vsem islamskem svetu, bi lahko imel širše posledice za svobodo govora v državi in vodil do prepovedi verske satire, je opozorila sosednja Švedska.

Administracija premierke Mette Frederiksen, ki jo vodi njena levosredinska Socialistično-demokratska stranka (SDP), je napovedala, da namerava raziskati možnosti za ublažitev napetosti s številnimi narodi, ki so jih prizadeli nedavni sežigi islamske svete knjige, ki jih imajo za bogokletno in žaljivo dejanje.

“Želimo narediti konec tem ponavljajočim se žalitvam, v katere so bili vključeni Paludan in nekaj ljudi okoli njega,” je dejal Christian Rabjerg Madsen, politični predsednik SDP, pri čemer je imel v mislih Rasmusa Paludana, obrobnega protiislamskega politika, ki je zažgal kopijo Quran v Stockholmu v začetku tega leta. “To je naš politični cilj,” je dodal Madsen.

Nekateri pa se bojijo, da bi takšna poteza postavila nevaren precedens in bi lahko pomenila začetek erozije svobode govora in izražanja, kar je nedavno poudarjeno v članku, ki ga je objavila švedska konservativna novičarska stran Samyntt.

Spletna stran je poročala, da je bila ta zaskrbljenost danske premierke izražena na tiskovni konferenci prejšnji teden, ko so jo vprašali, ali bi vladni načrti za prepoved sežiganja Korana lahko povzročili prepoved drugih oblik satire ali kritike islama. Opozorilo je, da je bila Frederiksenova v svojem odgovoru neodločna.

“Bolj smiselno in pametneje je, da se o tem pogovarjamo, ko bo vlada končala s predlogom zakona,” je dejala novinarjem. Frederiksenova ni edina, ki se izogiba ustreznemu odgovoru na tiste, ki jih skrbi erozija svobode govora. Madsena so tudi večkrat vprašali o tem vprašanju in se je odločil, da nanj ne bo odgovoril.

Joachim B. Olsen, novinar in politični komentator danskega tabloidnega časopisa B. T., je zavrnitev vlade, da ublaži tovrstne skrbi, označil za “presunljivo” in vztrajal, da bi moral Frederiksen javnosti povedati, kaj bo načrtovani zakon “konkretno” pomenil.

Tako Danska kot Švedska si prizadevata za uvedbo novih ukrepov za zatiranje porasta protiislamskih demonstracij v skandinavskih državah, za katere je negativna publiciteta povzročila precejšnja diplomatska vprašanja v zvezi s Turčijo, ki ni hotela ratificirati prošnje Stockholma za članstvo v Natu.

Vendar se zdi, da je predlagana švedska zakonodaja, vsaj trenutno, bolj specifična in se nanaša na reforme državne zakonodaje o javnem redu, ki bo policiji omogočila zavrnitev dovoljenja za proteste tistim, ki nameravajo zažgati islamsko versko besedilo.

“Drugi želijo uporabiti Švedsko kot oder za širjenje sovražnih sporočil. To so lahko tako švedski državljani kot ljudje, ki pridejo na Švedsko in uporabljajo švedsko svobodo izražanja za lastne namene. Švedsko vlečejo v mednarodne konflikte na različne načine,” je v začetku tega meseca dejal švedski premier Ulf Kristersson.

Danska pa še ni zares opredelila, kaj bodo njene predlagane zakonodajne reforme pomenile za državo, ki se je v preteklosti spopadala z islamskim svetom zaradi verske satire.

Leta 2005 je danski časopis Jyllands-Posten objavil 12 uredniških karikatur, usmerjenih v islam, v katerih je bil prerok Mohamed prikazan v neugodni luči. Eden od avtorjev, pokojni Kurt Westergaard, je narisal karikaturo Mohameda z bombo v turbanu, kar je povzročilo številne grožnje s smrtjo in poskuse atentata. Na koncu so ga dali pod zaščito danske tajne službe, ki je leta 2010 ustrelila in ranila s sekiro in nožem oboroženega somalskega muslimana, ki je leta 2010 vlomil v Westergaardovo hišo.

Teroristična organizacija Al Kaida je minuli konec tedna pozvala k maščevalnim napadom na Švedsko in Dansko zaradi zažiganja Korana, zaradi česar je Švedska dvignila svojo stopnjo teroristične grožnje na eno pod najvišjo.

“Ljudje islama na Švedskem, Danskem in v vsej Evropi, dolžnost maščevanja je na vas,” je razglasila medijska fundacija As-Sahab, ki deluje kot medijski center Al-Kaide.

“Nedavni sežigi Korana so, kot je dejala varnostna policija, vplivali na trenutno varnostno situacijo,” je priznal danski pravosodni minister Peter Hummelgaard, medtem ko je vodja švedske protiteroristične policije Magnus Sjöberg razkril, da je njegov oddelek prejel “sporočila več terorističnih skupin ki trenutno kot tarče omenjajo Švedsko skupaj z Dansko in Nizozemsko.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine