12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Bo Ukrajina dobila orožje, ki bo spremenilo potek vojne?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

ZDA se pripravljajo na pošiljko naprednih raketnih sistemov dolgega dosega. Za orožje so zaprosile oblasti v Kijevu. Več naj bi bilo jasno prihodnji teden.

Ukrajinsko politično vodstvo, na čelu s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, si je zadnje tedne od ZDA prizadevalo pridobiti samovozne večcevne raketomete MLRS. S pomočjo tega ameriškega orožja, bi Ukrajinci lahko ciljali tarče, oddaljene po več sto kilometrov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Ukrajinska stran je prepričana, da bi orožje lahko pomenilo prelom v vojni z Rusijo. Prav tako si prizadevajo pridobiti lahki večcevni raketomet HIMARS. Ameriška administracija pod vodstvom Joea Bidna, se je tedna dolgo odločala glede pošiljanja teh sistemov Ukrajini.

Raketni sistem HIMARS. (Foto: Wikimedia commons)

ZDA že od začetka invazije razmišljajo o tem, ali bi bilo pošiljanje vse težjega orožja, s strani Rusije, lahko razumljeno kot provokacija, ki bi izzvala maščevanje. Drugo vprašanje pa je ali si ZDA lahko privoščijo pošiljanje tako kakovostnega orožja. So se pa pretekli teden predstavniki Pentagona sestali z direktorjem orožarskega koncerna Lockheed Martin, da bi prediskutirali povečanje proizvodnje raketometov MLRS.

Raketni sistemi so ključni za prelom v boju z Rusijo

Demokratski senator Jason Crow, ki je maja obiskal Kijev v sklopu delegacije ameriškega kongresa, je za medije sporočil, da verjame, da so raketni sistemi ključni za prelom v ukrajinskem boju z Rusijo. Rusko topništvo ima namreč doseg le okoli 50 km. Vojska Vladimirja Putina se nebi približala mestnim središče, če bi ukrajinska vojska posedovala tovrstno orožje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine