5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Bo ruski digitalni rubelj zaščitil rusko gospodarstvo pred zahodnimi sankcijami?

Piše: Digitalnidenar.si

V sredo se je iztekla oprostitev, ki jo je izdalo ameriško ministrstvo za finance in ki Rusiji omogoča, da kljub zahodnim sankcijam še vedno prenaša plačila za svoje tuje obveznice, zaradi česar se Moskva sooča z neizogibnim neplačilom.

Rusija je zadnje plačilo za nekatere obveznice, denominirane v dolarjih, opravila aprila, zadnji dve plačili za obveznice, denominirane v evrih, pa pred nekaj dnevi, da bi se izognila neplačilu 27. maja.

Od danes Rusija uradno ne more izvršiti nobenega plačila v ameriških dolarjih in ostaja na črni listi trga z evri.

Država je že bila odrezana od svetovnih plačilnih trgov, vključno s sistemom SWIFT, sankcije uvedene po invaziji na Ukrajino 24. februarja pa so ji zamrznile za več kot 560 milijard evrov premoženja v tujini.

Rusija, ki je vse bolj finančno stisnjena v kot, zdaj preučuje vse možnosti, da bi ohranila svoje gospodarstvo, če ne celo stabilno – celo uvedbo “digitalnega” rublja.

Kaj je digitalni rubelj?
Rusija ni prva država, ki razvija zmogljivosti digitalnega denarja, da bi posodobila svoj finančni sistem.

Leta 2020 so bili Bahami prva država, ki je uvedla nacionalno digitalno valuto. Nigerija je leta 2021 razvila digitalno valuto e-Naira, ki se uporablja za plačila v trgovinah in denarne prenose.

Antigva in Barbuda, Dominika, Grenada, Montserrat, Saint Kitts in Nevis, Saint Lucia ter Saint Vincent in Grenadine v Vzhodnokaribski uniji so razvile svoje digitalne valute. Jamajka je medtem sporočila, da bo letos uvedla svojo digitalno valuto.

V Evropi je Evropska centralna banka (ECB) začela dveletno “preiskovalno fazo” svojega projekta za uvedbo digitalnega evra oktobra 2021 medtem, ko Švedska že testira e-kroni.

Vključujejo se tudi nekatera največja svetovna gospodarstva: Indija načrtuje uvedbo digitalne rupije do leta 2022-23, Kitajska pa je letos med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu preizkusila digitalni juan.

Digitalne valute državam omogočajo, da kar najbolje izkoristijo sodobne tehnologije, kot je kriptovaluta, ne da bi pri tem izgubile nadzor nad finančnim sistemom. V primeru digitalnih valut je za izdajanje digitalnih kovancev in računov, ki jih podpira država, odgovorna centralna banka ene države.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine