10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Bo glede brexita dosežen dogovor? Mayeva in Juncker danes na novih pogovorih

Britanska premierka Theresa May se bo v okviru prizadevanj, da bi v britanskem parlamentu zagotovila podporo dogovoru o brexitu, ki ga je njena vlada novembra lani izpogajala z EU, danes pozno popoldne v Bruslju sešla na novih pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

 

Mayeva v Bruselj prihaja, potem ko je spodnji dom britanskega parlamenta zavrnil ločitveni sporazum, na pogovorih predstavnikov EU in Velike Britanije v zadnjih dneh pa ni bilo zadostnega napredka.

Združeno kraljestvo naj bi iz Evropske unije izstopilo 29. marca. A malo več kot mesec dni pred brexitom britanski parlament še ni potrdil ločitvenega sporazuma z EU. Glavni kamen spotike je za britanske poslance irsko varovalo, s katerim naj bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko. Z njim se želita EU in britanska vlada izogniti trdi meji med Severno Irsko in Irsko.

Na Otoku si zato prizadevajo za spremembe dogovora, toda unija vnovična pogajanja o ločitvenem sporazumu zavrača. Med možnostmi, ki jih omenjajo britanski poslanci, bi bila časovna omejitev irskega varovala. A kot je po ponedeljkovih pogovorih z britanskim ministrom za brexit Stephenom Barclayjem in državnim pravobranilcem Geoffreyjem Coxom poudaril glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, unija v to ne more privoliti.

V prihodnjem tednu dni bo sicer potekalo še več pogovorov, na katerih bodo skušali najti način, kako zagotoviti kar največjo podporo ločitvenemu sporazumu v britanskem parlamentu ob upoštevanju smernic sedemindvajseterice.

Ali bi manjši popravki ali pravniške olepšave Mayevi zagotovili večinsko podporo ločitvenemu sporazumu v poslanski zbornici, ni jasno. Prejšnji teden je Mayeva doživela nov poraz v parlamentu, ko so poslanci spodnjega doma s 303 glasovi proti 258 zavrnili predlog vlade, s katerim bi zgolj izrazili podporo izstopnemu procesu.

Ker je do načrtovanega izstopa le še malo več kot pet tednov, so vse pogostejša ugibanja o preložitvi brexita, s čimer se morata strinjati obe strani. Če bi rok za izstop podaljšali za več kot tri mesece, bi se zadeve še dodatno zapletle, saj bi morali Britanci izvoliti še svoje predstavnike za nov sklic Evropskega parlamenta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine