13.9 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Bo Evropska ljudska stranka o izključitvi Orbana glasovala že danes?

Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu bo danes ob robu zasedanja v Strasbourgu razpravljala o usodi stranke Fidesz madžarskega premiera Viktorja Orbana. Več strank znotraj EPP iz različnih držav namreč zaradi napada na evropske institucije in EU zahteva izključitev Fidesza iz te politične družine.

 

Odločitve o tem, ali in na kakšen način bo EPP ukrepala proti Fideszu, danes še ne bo, sprejela jo bo skupščina EPP, ki bo 20. marca v Bruslju. Bodo pa sporočila iz razprave v Strasbourgu, kot poudarjajo viri blizu stranke, pomemben pokazatelj odločanja prihodnji teden na skupščini EPP, ko naj bi bili na mizi dve možnosti: izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva.

Sestanka v Strasbourgu naj bi se danes predvidoma udeležil vodja EPP Joseph Daul, ne pa tudi Orban.

Vodja politične skupine Manfred Weber, ki je tudi kandidat EPP za predsednika Evropske komisije, je Orbanu postavil tri pogoje za obstanek Fidesza v EPP. To so umik spornih protievropskih plakatov in konec kampanje proti Bruslju, opravičilo ter delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

Izključitev Fidesza je zahtevalo 13 strank iz EPP, med njimi pa ni nobene slovenske. V SDS in SLS izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva.

Weber je konec tedna na obisku v Sloveniji pred majskimi evropskimi volitvami izrazil podporo sestrskim SDS, NSi in SLS. Med drugim se je sešel s predsednikom SDS Janezom Janšo, s katerim pa v sporu EPP z Orbanom ne delita enakega stališča. Pojavila so se tudi ugibanja, kako bi v primeru izključitve Orbanove stranke iz EPP ravnala SDS.

V duhu iskanja rešitev v sporu, ki lahko pred evropskimi volitvami škoduje zlasti EPP, je Weber v torek odpotoval na pogovore v Budimpešto. Vendar z Orbanom preboja v reševanju spora nista dosegla, Weber pa je po srečanju dejal, da bodo pogovore nadaljevali.

EPP ima v 751-članskem Evropskem parlamentu 217 poslancev, med njimi 12 iz vrst Fidesza. Pred prihajajočimi evropskimi volitvami, na katerih naj bi se glede na predvolilne projekcije močno okrepile zlasti populistične in evroskeptične stranke, so v ospredju prav ugibanja glede možnosti povezovanja Orbana z njimi ob morebitni izključitvi. Pri tem se omenjajo predvsem Liga italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinia, Nacionalni zbor francoske skrajne desničarke Marine Le Pen in poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost.

Orban je sicer zatrdil, da želi njegova stranka ostati v EPP, ki bi jo bilo treba preoblikovati, a je obenem prejšnji teden zagrozil, da bi Fidesz lahko zapustila vrste EPP in se povezala s poljsko stranko Zakon in pravičnost.

Insajderji sicer trdijo, da bi izključitev Fidesza iz EPP pomenila medvedjo uslugo tej stranki in njen razpad ter veliko oslabitev na letošnjih volitvah v evropski parlament, saj bi lahko zaradi tega EPP zapustilo več strank, med drugim tudi SDS. A po drugi strani navajajo, da je razpad praktično neizbežen, saj je skoraj nemogoče med seboj spraviti dva pola, ki imata zelo malo skupnega…

Zadnje novice

Sorodne vsebine