19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Bo evroposlanka In ‘t Veldova reagirala na zloglasno početje Mojce Pašek Šetinc? Tole sta ji poslala Milan Zver in Romana Tomc…

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Evropski poslanec dr. Milan Zver in evropska poslanka Romana Tomc sta na Sophie in ‘t Veld, vodjo delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve za ugotavljanje dejstev v Sloveniji, naslovila opozorilo v povezavi z dopisom, ki ga je slovenska parlamentarna preiskovalna komisija, ki naj bi preiskovala domnevno nezakonito financiranje politične kampanje pred državnozborskimi volitvami, naslovila na župane in županje vseh slovenskih občin.

Milan Zver in Romana Tomc v dopisu opozarjata na to, da se preiskovalna komisija osredotoča zgolj na nekatere manjše, lokalne medije ter tiste medije, ki so kritični do aktualne oblasti, kar je mogoče enačiti s poskusom omejevanja svobode medijev in medijske pluralnosti ter z očitnim in namernim poskusom onemogočanja financiranja medijev v Sloveniji, ki so bolj desno/konservativno usmerjeni.

“Na vas se obračam z opozorilom v povezavi z dopisom, ki ga je slovenska parlamentarna preiskovalna komisija, ki naj bi preiskovala domnevno nezakonito financiranje politične kampanje pred državnozborskimi volitvami, naslovila na župane in županje vseh slovenskih občin. Z omenjenim dopisom predsednica preiskovalne komisije, novinarka in poslanka Mojca Pašek Šetinc, ki je tik pred aprilskimi državnozborskimi volitvami pričela nastopati kot kandidatka za poslanko levo usmerjenega Gibanja Svoboda, od vseh slovenskih županov zahteva celotno poslovno dokumentacijo, povezano z morebitno sklenitvijo oglaševalskih pogodb ali spremembo že sklenjenih oglaševalskih pogodb, ki jo hranijo občine v povezavi z oglaševanjem v posebej izbranih slovenskih medijih”, je zapisal Milan Zver.

Romana Tomc in Milan Zver

So se “neposlušni mediji” znašli na zloglasnem seznamu preiskovalne komisije  zaradi svoje nazorske usmerjenosti?
Izjemno sporno je, da se tovrstno zbiranje dokumentacije in preiskava preiskovalne komisije ne nanaša na vse medije, temveč zgolj na izbrane, med katerimi so med drugim tednik Demokracija, televizija Nova24TV ter nekateri z njima povezani portali, prav tako pa tudi novičarski agregat vsenovice.info, portal Požareport ter vrsta nekaterih lokalnih portalov, ki so nazorsko blizu desne sredine ali pa izražajo kritično držo do vlade Roberta Goloba, je še zapisano v dopisu. “Ocenjujem, da so se omenjeni mediji na tem zloglasnem seznamu preiskovalne komisije znašli zaradi svoje nazorske usmerjenosti in kritičnosti do aktualne vlade ter da gre pri tem pravzaprav za maščevalni seznam.”

Eden od preiskovancev, ki sodi med vodilne slovenske preiskovalne novinarje, opozarja, da bi lahko bila ta politična gonja proti posebej izbranim novinarjem posledica razkritij o nepreglednem in vprašljivem financiranju medijev in oseb, ki so blizu vladajoče stranke Gibanje Svoboda.

 

To, kar počne Pašek Šetinc, je povsem v nasprotju z Resolucijo o krepitvi medijske svobode
Evropski parlament je namreč novembra 2020 sprejel Resolucijo o krepitvi medijske svobode, v katerem je posebej izpostavljeno varstvo novinarjev v Evropi, sovražni govor, dezinformacije in vloga različnih družbenih platform. Med drugim je Evropski parlament pozval Komisijo, naj dejanja vlad držav članic, s katerimi poskušajo škoditi medijski svobodi in pluralnosti, obravnava kot hudo in sistematično zlorabo pooblastil ter kot dejanja, ki so v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU iz člena 2 PEU. “Poslanka Mojca Pašek Šetinc sicer ni del vlade, je pa del vladne koalicije. Gospa Pašek Šetinc je kot poslanka Gibanja Svobode, največje vladne stranke, pomemben del vladne koalicije. Tovrstno zbiranje dokumentacije o oglaševanju v posamičnih, skrbno izbranih medijih, je povsem v nasprotju z omenjeno Resolucijo in ima po našem mnenju le en namen: omejiti pluralnost medijev ter zagotoviti medijsko krajino, ki bo enotno naklonjena sedanji oblasti”.

Prav tako je Zver Sophie in ‘t Veld spomnil na izjavo evropske komisarke Vere Jourove za vrednote in preglednost, ki jo je podala januarja 2022 ob objavi javnega posveta o prihodnjem evropskem aktu o svobodi medijev: “Mediji so steber demokracije. V zadnjem času se ta steber kruši, saj skušajo vlade in zasebne skupine izvajati pritisk na medije. Komisija bo zato predlagala skupna pravila in zaščitne ukrepe za varovanje neodvisnosti in pluralnosti medijev. Novinarji bi morali imeti možnost nepristransko in brez strahu opravljati svoje delo, obveščati državljane in državljanke ter vztrajati na odgovornosti vodilnih. S splošnim posvetovanjem želimo priti do najboljšega predloga.”

Početje Pašek Šetinc je v posmeh vsem prizadevanjem EP in EK pri zaščiti svobode in avtonomije medijev
Dopis, ki ga je predsednica preiskovalne komisije Mojca Pašek Šetinc naslovila na vse župane slovenskih občin in ki ga prilagam, je tako torej v posmeh vsem prizadevanjem tako Evropskega parlamenta kot tudi Evropske komisije pri zaščiti svobode in avtonomije medijev. Omenjena oblastna preiskovalna dejanja preiskovalne komisije, ki se pri svoji preiskavi osredotočajo zgolj na nekatere manjše, lokalne medije ter tiste medije, ki so kritični do aktualne oblasti, pa je mogoče enačiti s poskusom omejevanja svobode medijev in medijske pluralnosti ter z očitnim in namernim poskusom onemogočanja financiranja tistih nekaj majhnih in v celoti gledano dokaj nepomembnih medijev v Sloveniji, ki so bolj desno/konservativno usmerjeni.

Na koncu sta Zver in Tomc pozvala In ‘t Veldovo, naj dopis skrbno preuči in se do njega, poznavajoč tudi razmere v Sloveniji, ki jih je odkrivala na misiji v  Sloveniji pred dobrim letom, opredeli.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine