23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Bo evrokomisar Lenarčič zaradi svoje poteze sankcioniran?

Piše: Nova24tv.si

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je na omrežju X sporočil, da EU v odgovoru na prošnjo Irana za pomoč aktivira kartografsko storitev programa za hitro odzivanje Copernicus. Njegova poteza v “solidarnosti” do teroristične države je pretresla številne, med katerimi je tudi pomembno ime EU. Da pa je vse skupaj še bolj absurdno, je Lenarčič ponudil storitev, ki je program Copernicus komaj ali pa sploh ne podpira.

Izkaz solidarnosti do iskanja “teheranskega mesarja” s strani evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, je razburila tudi njegove strankarske kolege. Med njimi tudi poslanko nemškega Bundestaga in vodilni kandidat njegove politične družine (liberalnega Renew) na evropskih volitvah. Ta je zapisala, da “pričakuje pojasnilo”.

Zame je popolna skrivnost, kako lahko Evropska komisija izkaže solidarnost #EU z Iranom. Kako beden hashtag, kakšno norčevanje iz pogumnih borcev za človekove pravice v Iranu. Za to pričakujem pojasnilo” , je na X zapisala Marie-Agnes Strack-Zimmermann, ki prihaja iz Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), katerega član je tudi Janez Lenarčič. Strack-Zimmerman je trenutno poslanka Bundestaga, kjer predseduje odboru za obrambo.

Foto: epa

V obsežnem intervjuju za Euronews je kandidatka obsodila politiko Ursule von der Leyen, sedanjo predsednico Evropske komisije, na področju obrambe, gospodarstva in temeljnih pravic. Očitala ji je dejstvo, da v zadnjih letih, ko je bila zaradi različnih svetovnih kriz varnost Evrope precej izpostavljena in še danes, varnosti in obrambe EU ni postavila na prvo mesto. Omenjena pa ni edina, ki je bila šokirana nad njegovo potezo – odzval se je tudi Theo Francken, podpredsednik Nata, ki je zapisal: “Si čisto nor?! Ta tip je prvorazredni množični morilec. Kaj je naslednje? Reševanje Putina? Kakšen klub geopolitičnih palčkov je ta EU komisija…”

Foto: zajem zaslon

“Kot da bi zavezniki ponudili pomoč nacistom, ob atentatu na Hitlerja, tako se je odzval komisar @EU_CommissionSLOVENEC@JanezLenarcic ko je aktiviral mehanizem pomoči EU za iranski režim, ki javno obeša ženske in teroristom pošilja rakete, da trošijo smrt. NORO, kaj počno v Bruslju ,« se je kritično odzval tudi podpredsednik SDS Aleš Hojs.

 

Raisi je kot član Komisije za pokol #1988 odgovoren za usmrtitev 30.000 političnih zapornikov! Odgovoren je za poboj najmanj 1500 nedolžnih protestnikov v letu 2019! Odgovoren je za umor najmanj 850 nedolžnih protestnikov po umoru Mahse Aminija! Odgovoril je za usmrtitve 122 zapornikov v zadnjih 30 dneh!” je komentirala iranska aktivistka za človekove pravice Nasrin Saifi .

Evropska komisija je na zahtevo Irana v nedeljo aktivirala storitev satelitskega kartiranja v okviru programa Copernicus za pomoč pri iskanju helikopterja z Ebrahimom Raisijem , ki ga je strmoglavil blizu mesta Jolfa v iranski provinci Vzhodni Azerbajdžan. Raisi ali kot so mu nadelu vzdevek “teheranski mesar” sicer v tujini in med opozicijskimi vrstami v Iranu užival ni visokega pretiranega ugleda. Sky News poroča o njegovi,vi krvavi zgodovini, ki sega v osemdeseta leta, ko si je tudi prislužil vzdevek “teheranski mesar”. Bil je eden od štirih sodnikov posebnega odbora (smrti), nekakšnega ad-hoc islamskega sodnega organa, ki je na smrt obsodil na tisoče iranskih političnih zapornikov. V času njegovega mandata so potekale tudi posledice usmrtitve mladih protestnikov, ki so sodelovali v nemirih zaradi smrti Mahseja Aminija. 

Mahsa Amini (Foto: Twitter)

Mahsa Amini je bila aretirana zaradi nepravilne nošnje naglavne rute. Smrtne poškodbe so zadali iranski policisti v priporu. Raisi je bil tudi odgovoren za prvi neposredni napad na Izrael, ko je iz Irana poletel na brezpilotnih letalnikov in drugih strelcev.

Lenarčič ponudil storitev, ki je Copernicus ne podpira?
Copernicus je program EU za opazovanje Zemlje, ki ga izvaja Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo, storitev, ki jo je Lenarčič ponudil v sklopu programa. Oziroma je ta možna le – kot je zapisano na njihovi uradni spletni strani: Če imate srečo, lahko na slikah, ki jih posnamejo sateliti Sentinel, opazite letala in helikopterje. Ta pojav je redek in je odličen primer vznemirljivega tehničnega pojava”.

Foto: zajem zaslon

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine