10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Bliža se trenutek resnice za Švedsko: Brez strogih ukrepov se bo v Stockholmu okužilo okoli 390 tisoč ljudi do konca aprila!

Švedski eksperiment v boju proti virusu covid-19 bo pustil hude posledice v švedski prestolnici Stockholm, saj strokovnjaki napovedujejo, da se bo do konca aprila okužilo 40 odstotkov prebivalcev švedske prestolnice. Zaskrbljujočo napoved je izračunal profesor statistike na Univerzi v Stockholmu Tom Britton. To pomeni, da bo v prihodnjih 17 dneh, v glavnem mestu Švedske okuženih 389.629,2 prebivalcev.

Stockholm z okolico šteje 1.704.930 prebivalcev. Njeno urbano središče po nekaterih uradnih podatkih ima 974.073 prebivalcev. To pomeni, da bi se po mnenju strokovnjakov do konca aprila okužilo 389.629,2 prebivalcev švedske prestolnice, napoved pa naj bi se uresničila do konca aprila, poroča hrvaški Večernji list.

Švedska bi po teh napovedih hitro postala druga najbolj okužena država na svetu. Že sedaj so zaradi liberalne politike vodilni med skandinavskimi državami po številu okuženih, prav tako vodijo pri številu smrtnih primerov.

Švedska se obnaša, kot da svetovna zdravstvena kriza covid-19 ne obstaja
V teh dneh je bilo veliko študij tako v Sloveniji kot v svetu, zakaj so strogi ukrepi o samoizolaciji pomembni. V preteklosti smo v našem mediju prikazali različne matematične modele, kaj se zgodi v primerih, če se ljudje družijo med sabo ter kaj se zgodi, če do socialnih stikov ne prihaja. V primeru druženja okužbe naraščajo, kar pripelje do nenadzorovane in ekspanzivne rasti okuženih. S tem se ožijo zdravstveni resursi, zdravstveno osebje se hitreje okuži, zaradi česar postane bolezen neobvladljiva za zdravstveni sistem. Ekspanzivno rast so zaradi prepoznega ukrepanja doživeli v Italiji, Franciji, Španiji, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike. Švedska je s svojim neukrepanjem na slabi poti, da se pridruži omenjeni skupini držav, čeprav mnogi to državo primerjajo kot vzor boja proti koronavirusu.

Cel svet se bori proti pandemiji koronavirusa s strogimi varnostnimi ukrepi, le Švedska je ubrala pot drugačno pot – pot prekuževanja. Toda glede na statistike se jim je strategija povsem sfižila.

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine