10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Bliža se dan spomina na žrtve Holodomora, sovjetskega genocida nad Ukrajinci

Piše: A. S.

Bližamo se četrti soboti v novembru, na katero se vsako leto obeležuje spominski dan žrtev Holodomora, ali po slovensko gladomora. Letos bo to 27. november. Gladomor velja za enega najhujših sovjetskih zločinov in za genocid in etnocid nad ukrajinskim narodom, v katerem je bilo s stradanjem pobitih več milijonov Ukrajincev.

Danes kljub temu o tem genocidu ne slišimo veliko v osrednjih medijih, saj Sovjetska zveza še vedno velja za eno izmed »hrabrih zmagovalk« druge svetovne vojne, obenem pa so mediji in izobraževalne ustanove pod vplivom levičarjev, ki raje molčijo o gnusnih zločinih svojih ideoloških predhodnikov, ali pa le te zmanjšujejo.

Holodomor ali gladomor se je zgodil v začetku tridesetih let prejšnjega stoletja, predvsem v letih 1931-31, in je terjal na milijone življenj. Medtem ko nekateri zgodovinarji trdijo, da je v času gladomora preminilo od štiri do sedem milijonov ljudi, drugi trdijo da so številke mnogo višje, do deset milijonov. Sovjetske oblasti so v tem obdobju z odvzemom pridelkov ukrajinskim kmetom in z drakonskimi kaznimi za vse, ki so pridelke poskušali skriti, načrtno izvajale etnocid nad Ukrajinci skozi stradanje in lakoto. Razlog za to je bil med drugim, da Ukrajinci niso bili preveč navdušeni nad komunizmom, zaradi česar jih je doletela takšna grozna usoda.

Poleg Ukrajine je še petnajst drugih držav leta 2006 priznalo holodomor za genocid, ki ga je sovjetska vlada izvrševala nad ukrajinskim narodom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine