14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Bizarno! Norveški feministki zaradi trditev, da moški ne morejo biti lezbijke, grozi zapor

Piše: Ivan Šokić

Norveški feministki grozi triletna zaporna kazen, ker je rekla, da biološki moški ne morejo biti lezbijke.

Norveška pripadnica svetovne feministične organizacije Women’s Declaration International (WDI) Christina Ellingsen je postala tarča policijske preiskave zaradi spraševanja na Twitterju kako je lahko moški lezbijka.

“Zakaj  FRI [norveška Organizacija za seksualno in spolno raznolikost] uči mlade, da so moški lahko lezbijke? Mar ni to spreobrnitvena terapija?” naj bi se na družbenem omrežju spraševala Ellingsenova, ki je pod vprašaj postavila tudi legitimnost enega od svetovalcev pri FRI.

“Jentoft, ki je moški in svetovalec pri FRI, se predstavlja kot lezbijka – to kaže kako odpuljena je organizacija, ki naj bi delala za zaščito interesov mladih lezbijk,” je o svetovalci pri FRI Christine Jentoft zapisala Ellingsenova. “Kako mladim lezbijkam pomaga, da tudi moški trdijo, da so lezbijke?”

“Ti so moški. Ti ne moreš biti mama,” naj bi Ellingsenova rekla Jetoftu. “Normaizacija ideje, da so moški lahko matere je definirano kot diskriminacija proti ženskam,” je vztrajala Ellingsenova. Norveška feministka se je zaradi prepričanja, da so moški moški in ženske ženske znašla tudi na piki Amnesty International. Nevladna organizacija jo je obtožila nadlegovanja Jentofta, ker je na nacionalni televiziji povedala, da je Jentoft moški. 

Norveška je lani zaostrila zakonodajo glede javnega spodbujanja nestrpnosti in sovraštva. Po novem je kaznivo tudi kritiziranje spolne ideologije, zaradi česar Ellingsenovi, ki je zgolj povedala resnico grozijo tri leta zaporne kazni. Policija naj bi preiskavo Ellingsenove odprla zaradi njenega zavzemanja za pravice žensk. Čeprav Ellingsenova misli, da je prva žrtev orwellovske zakonodaje, pa so na Norveškem že lani na tri tedne dolgo zaporno kazen obsodili moškega, ki je na Facebooku uporabil napačen osebni zaimek za nekega transspolnika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine