12 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 septembra, 2021

Bizarno: 19-letni Danec želi z gladovno stavko doseči boljšo podnebno politiko, a napoveduje, da bo v primeru slabega počutja gladovno stavko prekinil

19-letni Danec se je odločil, da bo z glasovno stavko poskušal doseči boljšo dansko podnebno politiko. Vse do danskih parlamentarnih volitev, ki bodo 5. junija, se bo odrekel kakršnikoli trdi hrani. Njegova akcija je naletela na pozornost tudi pri mladi švedski aktivistki za zaščito podnebja Greti Thunberg, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Mikkel Brix je ob tem za dpa povedal, da je nazadnje jedel toplo hrano minuli ponedeljek. Naslednji dan je namreč danski premier Lars Lokke Rasmussen objavil z napetostjo pričakovan datum parlamentarnih volitev. Takrat se je na Danskem tudi uradno začela predvolilna kampanja in Brix je takoj začel gladovno stavkati.

“Želim, da se politiki na Danskem zbudijo in končno nekaj naredijo za podnebje. Podnebna kriza je bila predolgo politično prezrta. Sedaj se o njej vsaj govori, a potrebujemo resnično delovanje” je pojasnil mladenič iz Friderikshavna na daljnem severu Danske.

Glede na javnomnenjske raziskave pred evropskimi volitvah 26. maja in parlamentarnimi volitvami deset dni pozneje, sta podnebje in okolje za Dance najpomembnejši predvolilni temi.

19-letnik se je na gladovno stavko pripravljal tako, da je v dneh pred začetkom vedno manj jedel. Prvi dan brez hrane je dejal, da mu gre presenetljivo dobro.

“Prevzet sem, da se ne počutim lačnega. Zgodaj sem se zbudil in imam ogromno energije,” je še dejal Brix, ki se tudi zaveda tveganj. V primeru, da bi zbolel ali ga bodo morali prepeljati v bolnišnico, bo svojo protestno akcijo z gladovno stavko prekinil.

“Moram biti previden. Mrtev aktivist ni dober aktivist,” je še dejal najstnik in posvaril pred morebitnim posnemanjem. “Nikomur ne priporočam, da se loti takšne gladovne stavke. Gre za nevarnost stvar,” je opozoril.

Zadnje novice

Sorodne vsebine