1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Bizaren spor zunanjih ministrov Grčije in Turčije na novinarski konferenci

Piše: C. R.

Zunanja ministra Grčije in Turčije, Nikos Dendias in Mevlüt Cavusoglu sta se danes v Ankari zapletla v spor. Po prvem srečanju po več kot enem letu sta na novinarski konferenci eden drugem očitala najrazličnejše stvari, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novinarska konferenca se je začela obetavno, saj je Cavusoglu hvalil zelo pozitiven dialog, ki ga je imel z grškim kolegom. Dendias pa je v svojem uvodnem nagovoru našteval predvsem pritožbe, ki jih ima glede Turčije, med drugim glede iskanja zemeljskega plina v spornih vodah, obravnavanja manjšine pravoslavnih Grkov in ravnanja z migranti.

“Grško stališče je jasno in to ni prvič, da ste ga slišali,” je povedal grški minister med 35-minutno novinarsko konferenco.

“Če boste močno obtoževali mojo državo pred novinarji, potem se moram na to odzvati,” mu je odgovoril Cavusoglu. “Če želite nadaljevati naše napetosti, lahko,” je poudaril.

Srečanje so sicer organizirali predvsem z namenom, da bi pokazali, kako sta zaveznici v zvezi Nato po enem letu znova našli skupno pot in pustili ob strani nestrinjanja. Odnosi so namreč napeti vse od lanskih incidentov v vzhodnem Sredozemskem morju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine