13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Bivšo makedonsko posebno tožilko Katico Janevo zaradi zlorabe položaja in vzpodbujanja k podkupnini obsodili na sedem let zapora

Bivšo makedonsko posebno tožilko Katico Janevo so danes zaradi zlorabe položaja in vzpodbujanja k podkupnini obsodili na sedem let zapora. Janeva je bila na čelu posebnega tožilstva, ki naj bi preganjalo politični kriminal v Severni Makedoniji, dokler je lani ni odnesla afera s podkupovanjem.

Sodišče v Skopju jo je spoznalo za krivo, da je pristala na milejše ukrepe proti zaprtemu poslovnežu Jordanu Kamčevu v dogovoru s svojim tesnim prijateljem Bojanom Jovanovskim, lastnikom televizije, ki je za opravljeno delo prejel 1,5 milijona evrov podkupnine. Med milejše ukrepe naj bi sodila premestitev Kamčeva iz zapora v hišni pripor, nato odprava kazni ter na koncu izpustitev po plačilu globe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jovanovskega je sodišče danes obsodilo na devet let zapora.

“Janeva je uničila zaupanje javnosti v pravosodni sistem,” je ob razsodbi, na katero je mogoče pritožba, razsodilo sodišče.

Janevo so aretirali avgusta lani, ko je njeno vpletenost v podkupovanje razkril italijanski časnik La Verita. Časnik je objavil tako avdio kot video posnetke, ki naj bi dokazovali njeno vpletenost v podkupovanje.

Sodni proces proti Kamčevu, ki ga je kot tožilka preganjala Janeva, se pred makedonskim sodišče sicer še ni začel.

Zadnje novice

Sorodne vsebine