16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Bivši vodja kitajske protiobveščevalne službe Američanom razkril številne občutljive podatke!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Mediji razkrivajo, da je nekdanji vodja kitajske protiobveščevalne službe Dong Jingwei razkril ogromno informacij, povezanih s kitajsko obveščevalno službo. Podatke je Jingwei razkril ameriški agenciji za obrambo in varnost, kar pa naj bi storil za zagotovitev svoje varnosti. Kot navaja vir, naj bi Jingwei razkril, kako je Kitajska namenoma v ZDA pošiljala študente, ki so dejansko del njihove osvobodilne vojske, kako so sprostili virus iz Wuhana in celo podatke iz prenosnega računalnika Hunterja Bidna.

Jennifer Van Laar iz portala RedState je prva poročala, da je visoki uradnik kitajskega ministrstva za državno varnost prebegnil na Zahod. Pozneje je razkrila, da je šlo za Donga Jingweia, ki je bil vodja protiobveščevalne službe na ministrstvu. Z drugimi besedami, Jingwei je bil glavni lovec na vohune kitajske komunistične partije.

Po podatkih kitajske vlade naj bi se Dong že desetletja ukvarjal z obveščevalnimi dejavnostmi, od aprila 2018 pa je zadolžen za protiobveščevalne službe. Če gre za resnične navedbe, gre za enega največjih prebežnikov v celotni 70-letni zgodovini Kitajske. V ZDA naj bi ta prenesel številne podatke o izvoru kitajskega virusa in kar celotne terabajte informacij o kitajskih vohunih, agentih in kolaborantih komunistične partije v ZDA.

foto: Pixabay

V njegovem naboru je prav tako mogoče zaslediti podatke iz računalnika Hunterja Bidna, čigar podatke imajo praktično že vsi sovražniki ZDA. Poleg slednjega naj bi obstajali tudi drugi podatki o Hunterjevem (in Joejevem) poslovanju s kitajskimi subjekti. Jingwei naj bi celo razkril, kako je kitajska vlada prejela dostop do komunikacijskega sistema Cie, kar je povzročilo smrt več deset Kitajcev, ki so sodelovali s Cio. Ameriška vohunska mreža na Kitajskem je bila na ta način praktično izbrisana.

Kitajski študentje so pod krinko v ZDA
Dong je tudi, kot pravijo viri Van Laarjeve, svojim informatorjem povedal, da je vsaj tretjina kitajskih študentov, ki obiskujejo ameriške univerze, sredstvo kitajske ljudske osvobodilne vojske – PLA ali pa so del načrta “Tisoč talentov”. Ni presenetljivo, da je veliko študentov tam pod psevdonimi, bodisi zato, ker trenutno služijo častnikom PLA, ki imajo izrecno nalogo, da ukradejo določeno vojaško ali gospodarsko uporabno tehnologijo, ali ker so otroci visokih vojaških in strankarskih voditeljev.

Podatki prav tako nakazujejo, da so virus načrtovano sprostili iz Kitajske, sumijo, da obstajajo celo načrti poteka širjenja virusa. Nekdanji glavni kitajski vohun se je tako odločil za razkritje podatkov ameriški obrambno-obveščevalni agenciji – DIA. Mediji menijo, da je to storil zato, ker ni bil več varen pred kitajskimi oblastmi. Kot še navaja Lifesite naj bi kitajske oblasti vse to skušale skriti pod preprogo.

 

Sorodne vsebine