23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Bivšemu pakistanskemu premierju Šarifu dosmrtna prepoved delovanja v politiki

Pakistansko vrhovno sodišče je danes bivšemu premierju Navazu Šarifu prepovedalo delovanje v politiki do konca življenja. 68-letni trikratni premier je bil lani odstavljen s položaja zaradi obtožb o korupciji, v katero naj bi bili vpleteni člani njegove družine.

Odločitev, ki jo je ob strogih varnostnih ukrepih v Islamabadu objavil petčlanski sodni senat, bi lahko resno vplivala na parlamentarne volitve, ki bodo julija.

Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi spornega islamskega zakona, ki določa, da mora biti voditelj pošten in pobožen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Šarifovi stranki Pakistanska muslimanska liga-Navaz (PML-N) so odločitev vrhovnega sodišča obsodili. “Oseba, ki so jo izvolili milijoni, si tega ne zasluži,” je dejal minister za informiranje Marjam Aurangzeb.

Minuli mesec je vodenje PML-N uradno prevzel Navazov brat Šahbaz Šarif, potem ko je sodišče bivšemu premierju prepovedalo vodenje stranke.

Šarif in njegovi privrženci ves čas zanikajo obtožbe o korupciji in trdijo, da je bivši premier žrtev zarote, ki so jo skovali vplivneži v vrhu pakistanske vojske.

Šarif, ki še vedno velja za najbolj priljubljenega politika v državi, je bil 15. premier v 70-letni zgodovini Pakistana, ki se je moral posloviti od položaja pred iztekom mandata.

Po mnenju političnih analitikov bo izključitev Šarifa okrepila položaj vojske. “Z odstranitvijo priljubljenega voditelja bo očitno vojska prevzela nadzor,” je menil politični analitik Fida Kan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine