6.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Bivša poslanka liberalcev v Evropskem parlamentu v zasebnih pogovorih razkrila njihovo dvoličnost

Piše: C.R.

Španska političarka Carolina Punset se je v svoji karieri odlikovala z vodenjem naprednih in okoljskih projektov. Potem, ko je iz prava presedlala na politiko, je postala poslanka Evropskega parlamenta kot zastopnica stranke Ciudadanos, ki je bila del skupine ALDE, oziroma Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, ki je bilo predhodnik sedanje Renew Europe (Prenovimo Evropo).  

Leta 2018 je zapustila Ciudadanos, saj je bila mnenja, da se stranka pomika preveč v desno in zapušča progresivne vrednote. Kljub temu je bila Punset v Evropskem parlamentu znana po tem, da je bila pripravljena obsojati tudi hinavščino skupine »Prenovimo Evropo«. Po poročanju španskega medija Peridoista Digital naj bi Punset v zasebnih pogovorih, ki naj bi imeli zanesljive vire, govorila predvsem o tem, da se pomembni problemi povezani s svobodo izražanja v Evropi velikokrat spregledajo ali ignorirajo, ob istem času pa Bruselj obsoja države kot sta Madžarska in Poljska.

V omenjenih pogovorih naj bi Carolina Punset celo priznala, da je zelo enostavno udrihati čez Orbána, saj je EU popolnoma vseeno za to. Obenem je izpostavila tudi islamsko grožnjo svobodi govora in izražanja, ki je bila razvidna v napadu na uredništvo Charlie Hebdo, ob tem pa je opozorila tudi na »problem politične korektnosti«. Zaradi politične korektnosti naj bi se namreč mnogi politiki bali spregovoriti o določenih stvareh, temveč raje tiščijo glavo v pesek. Govorila naj bi tudi o tem, da Renew Europe usmerja svoje napade le v eno smer. Francoski predsednik Macron ignorira težave Francije, povezane z islamizmom, madžarska podružnica Renew Europe »Momentum Movement« pa nenehno »trobi« čez Orbána. Prav tako na Poljskem podružnica te stranke »Poljska 2050 Szymona Hołownie« poziva k zmanjšanju EU sredstev za Poljsko vlado zaradi tega, ker naj bi bila »iliberalna«.

Carolina Punset se sicer do neke mere strinja s svojimi liberalnimi tovariši, vendar pa je mnenja, da sta  »Madžarska in Poljska manjša sovražnika svobode izražanja«. Obenem je vsaj toliko dosledna, da opozarja, da to ni glavni problem »svobode izražanja« v Evropi. »Če živiš v Bruslju, živiš v mestu, ki so ga prevzeli islamisti«, opisuje svoje izkušnje v Bruslju; »Ko živiš v Bruslju, živiš v mestu, ki so ga prevzeli islamisti. Veliko je zakritih žensk in tako naprej. Če bi se tega vprašanja lotili neposredno, bi imeli v Bruslju težave.«  Izpostavlja, da bi morali poslanci EU, ki naj bi se zavzemali za svobodo govora in izražanja glasno spregovoriti proti nasilnim napadom, ki so jih novinarji in učitelji že doživeli, namesto da se pustijo ustrahovati.

Po njenih besedah poslanci Renew Europe svoje napade usmerjajo tja, ker ne bo resnih posledic. Zato napadajo Madžarsko in Poljsko. »Komu mar, če se spravljajo na Madžarsko in Poljsko« je povedala in dodala, da je temu tako, ker je to najlažje, saj ne moti nikogar razen Madžarov in Poljakov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine