1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Bitka za neodvisno Ukrajino je tudi bitka med pravoslavnimi Cerkvami!

Piše: Blagovest.si

Prejšnji teden je odmevala novica, da naj bi ukrajinski predsednik Zelenski potem, ko je ukrajinska varnostna služba izvedla več racij po različnih samostanih, prepovedal delovanje t. i. Ukrajinske pravoslavne cerkve.

Vendar pa, kot poročajo viri iz Ukrajine in je na Twitterju pojasnil  Ivan Verbitski, ni bilo ničesar prepovedano. Včeraj je bila namreč nedelja in v vseh njihovih cerkvah po Ukrajini so potekala bogoslužja brez kakršnih koli prekinitev (razen tam, kjer so se dogajali ruski vojaški napadi na cerkve ob napadih na ostalo civilno infrastrukturo).

Ivan Verbitski ob tem pojasnjuje, da pa je prišlo do odločitve, da ukrajinska vlada pripravi zakon o prepovedi vseh verskih organizacij ruskega izvora, kar je v sedanji genocidni vojni Rusije proti Ukrajini upravičeno. Težava je namreč v tem, da je tako imenovana Ukrajinska pravoslavna cerkev pravzaprav lokalna veja Ruske pravoslavne cerkve, ki je najvidnejša verska organizacija v Rusiji, ki od ruske države prejema ogromne donacije in privilegije v zameno za njeno ideološko delo. Patriarh Kiril, vodja ruske cerkve, celo opravičuje rusko invazijo na Ukrajino, češ da je treba preprečiti parado homoseksualcev v mestu Doneck. Ruske vojake je razglasil za svete mučence, duhovniki in menihi tako imenovane Ukrajinske pravoslavne cerkve že vse od leta 2014 (predvsem v samostanih) skrivajo ruske vojaške osebe in jim pomagajo. Ruski pravoslavni duhovniki spremljajo rusko vojsko v Ukrajini in blagoslavljajo njene vojake kljub njihovim vojnim zločinom in genocidnim dejanjem, ki jih izvajajo. Ukrajinska pravoslavna cerkev ima celo »šolo« mišljenja, da je enotnost Ukrajine in Rusije v eni državi božja volja, da nobena ukrajinska država ne bi smela obstajati in da kdor temu nasprotuje, nasprotuje Bogu, razkriva Ivan Verbitski, ki pravi še, da je pomembno omeniti, da je Ruska pravoslavna cerkev(RPC) v Sovjetski zvezi delovala pod neposrednim nadzorom KGB. Vsi škofje so bili agenti KGB in nihče ni mogel postati duhovnik brez odobritve KGB. Nauk RPC je sicer skrajno konservativen, vendar je to le zunanja fasada.   

Politika uničevanja ukrajinske kulturne dediščine

Sedež Ruske pravoslavne cerkve (oziroma Ukrajinske pravoslavne cerkve) v Ukrajini je v Kijevsko-pečerski lavri, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, vendar ta cerkvena organizacija vztrajno krši zakonodajo o varstvu spomenikov in dejansko uničuje ukrajinsko kulturno dediščino. Ne gre za posamezne primere, poudarja Verbitski, gre za njeno politiko: »Uničujejo kulturne znamenitosti, parke in zelene cone po vsej državi, da bi zgradili svoje objekte. Iz zgoraj omenjene Lavre (samostana, op.p.) so celo izselili bolnišnico za ljudi s HIVom. Zato se je Zelenski ta teden odločil zaprositi ukrajinsko ministrstvo za kulturo, naj natančno preuči, ali ta Cerkev krši pogoje sporazuma, po katerem uporablja stavbe Kijevsko-pečerske lavre, ki so v lasti ukrajinske države.«

Kijevsko-pečerski samostan vodi »Mercedes«

Verbitski trdi še, da je vodstvo Ruske pravoslavne cerkve (oziroma Ukrajinske pravoslavne cerkve) močno skorumpirano. Metropolit, ki vodi Kijevsko-pečerski samostan, ima zaradi svoje strasti do dragih avtomobilov celo vzdevek »Mercedes«. In prav njega je, skupaj z manj kot deset drugimi duhovniki, prejšnji teden sankcioniral ukrajinski predsednik Zelenski. To je za Cerkev (RPC oziroma UPC) z deset tisoči duhovnikov manj kot nič. Med sankcioniranimi je še nekdanji proruski poslanec v ukrajinskem parlamentu, ki je hkrati tudi diakon z velikim vplivom v RPC/UPC in ki je ozemlje Ukrajine zapustil že takoj začetku obsežne ruske invazije 24. februarja letos. Vse druge sankcionirane osebe so cerkveni voditelji z ozemelj, ki jih je okupirala Rusija (predvsem s Krima), ki so močno pomagali ruskim okupacijskim upravam. Cerkveni voditelji RPC/UPC so bili prisotni (eden od njih je celo sedel poleg Kadirova) na septembrski slovesnosti priključitve štirih ukrajinskih regij v Kremlju. Tudi ti ljudje še niso bili sankcionirani.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine