7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Bidnova administracija naj bi v šolske programe vključila “kritično teorijo rase”

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Russ Vought, nekdanji najvišji uradnik Trumpove administracije, je v sredo od ministrstva za izobraževanje zahteval, naj mu preda dokumente, ki bi lahko pokazali, kdo je bil vpleten v promocijo radikalne kritične teorije rase v uradnih vladnih smernicah. Vought, ki je predsednik Centra za obnovo Amerike in nekdanji šef Urada za poslovodstvo in proračun (OMB), je vložil zahtevo po dostopu do javnih informacij glede komunikacije v zvezi z Izobraževalno mrežo abolicionistov (Abolitionist teaching network).

Ministrstvo za šolstvo je vključilo povezavo do priročnika, ki ga je radikalna skupina razvila za pomoč javnim šolam pri ponovnem odprtju in črpanju denarja iz sklada ameriškega reševalnega načrta. “Američani si zaslužijo vedeti, kdo na najvišjih ravneh v Beli hiši je omogočil tej radikalni rasistični skupini, da oblikuje smernice za ponovno odprtje naših šol,” je v izjavi za Fox News dejal Russ Vought. “Izredno zaskrbljujoče je, da ministrstvo za izobraževanje Joea Bidna promovira skupino, ki otroke obtožuje “umora duha “drugih otrok, glede na barvo njihove kože,” je nadaljeval Vought in dodal: “Ta administracija je iz rasizma, ki ga država sicer sankcionira, naredila olimpijski šport in čas je, da se zastor odmakne.” Da Bidnova administracija promovira abolicioniste, so opozorili tudi starši, ki nasprotujejo kritični teoriji rase. V gradivu Izobraževalne mreže abolicionistov, vključno s priročnikom, s katerim naj bi bilo povezano Ministrstvo za šolstvo, je vključen jezik, povezan s kritično teorijo rase, je že pred časom poročal Fox News.

“Učitelji mreže abolicionistov bi morali  oblikovati šolsko kulturo, ki se ukvarja z zdravljenjem in zagovarjanjem. To zahteva zavzetost za učenje od učencev, družin in vzgojiteljev, ki razbijajo strukture, ki ustvarjajo belo nadvlado in druge oblike zatiranja,” na primer navaja priročnik, ki obravnava tudi “duhovni umor” ljudi, ki niso belopolte rase. Soustanoviteljica in predsednica upravnega odbora skupine Bettina Love je med spletnim seminarjem dejala: “Želim, da se nas bojijo.” Po tem, ko je Fox News razkril povezavo z učno mrežo abolicionistov, je tiskovni predstavnik ministrstva za šolstvo dejal, da je povezava bila dodana po pomoti. Ministrstvo za šolstvo je namreč svoj priročnik objavilo aprila 2021. V delu, v katerem so razpravljali o tem, kako bi morale javne šole upoštevati raso ter socialne in čustvene potrebe učencev, so dodali povezavo do Lovejeve skupine, “Abolitionist Teaching Network.” Ko je o tem poročal Fox, so sporočili, da  Ministrstvo ne podpira priporočil te skupine, niti ta priporočila ne odražajo njihovih političnih stališč.  Toda vsaj dva najvišja uradnika Ministrstva sta v navezi z Lovejevo, je nato poročal Fox News. Cindy Marten z ministrstva je gostila Lovejevo na seminarju za usposabljanje, namestnica tajnika pa je vodila enotno šolsko okrožje San Diega. Iz šolskega proračuna so Lovejevi za nastop plačali 11 tisoč dolarjev, kažejo zapisi.

Dokumenti, ki jih je Vought zahteval v sredo, bi lahko pokazali globlje vezi med Izobraževalno mrežo abolicionistov in Bidnovo administracijo. Nekdanji Trumpov uradnik je prosil za kakršne koli evidence ministrstva za šolstvo, ki vključujejo materiale dotične mreže. Vought se je med službovanjem v Trumpovi administraciji ostro zavzel za zavračujoče stališče do teorije kritične rase. V ospredju tovrstnih bitk je bil tudi Center za obnovo Amerike. Kot direktor OMB, je Vought zveznim agencijam prepovedal porabo sredstev za usposabljanje v zvezi s teorijo kritične rase ali privilegiranjem belih. Medtem je Center za obnovo Amerike pred kratkim ustvaril vodnik namenjen temu, da ljudem pomaga preprečiti, da bi bila kritična teorija rase vključena v šolske programe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine