-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Bidenova katastrofa: 15.000 Američanov je obtičalo v Afganistanu. Al Kaida nadzoruje Kabul, ISIS je na letališču

Piše: Jean-Patrick Grumberg

Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je v soboto zjutraj izdalo varnostno opozorilo in 11.000 do 15.000 Američanov, ki se evakuirajo iz Afganistana, opozorilo, naj zaradi “varnostnih groženj” ne hodijo na kabulsko letališče.

Katere so varnostne grožnje za Američane, ki so obtičali v Afganistanu?

1. Al Kaida. Po navedbah številnih zahodnih obveščevalcev so talibani pravkar predali nadzor nad Kabulom mreži Haqqani, teroristični organizaciji v Afganistanu, ki je povezana z Al Kaido, s čimer so neposredno kršili pogovore v Katarju, na katerih so talibani ZDA obljubili, da država ne bo postala zatočišče za tuje teroriste, kot je Al Kaida.

2. ISIS. V soboto so francoski obveščevalni viri poročali, da se je z ISIS povezana skupina Isis Khorasan infiltrirala na letališče v prestolnici (3), potem ko je obsodila talibane kot “odpadnike”, ker so se z ZDA pogajali o “postopku evakuacije več tisoč križarjev in vohunov v vzdušju močnega zaupanja med obema stranema” in niso dovolj odločno uveljavljali šeriatskega prava (1).

3. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v torek novinarjem povedala, da se je na zunanjem ministrstvu registriralo 11.000 ameriških državljanov, ki živijo v Afganistanu. Po poročanju časopisa Washington Post (2) so uradniki za nacionalno varnost v torek predstavnikom senata povedali, da je v državi kar 15.000 ameriških državljanov.

Tako je v Kabulu in okoliških območjih, ki so zdaj pod nadzorom Al Kaide, obtičalo od 11.000 do 15.000 Američanov, ki morajo, če želijo zapustiti državo, na letališče, kjer se nahajajo teroristi ISIS – ta podatek v času pisanja tega prispevka še ni povsem potrjen.

4. v četrtek zjutraj je John Kirby, tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo in upokojeni kontraadmiral mornarice, na novinarski konferenci povedal, da ameriška vojska ni odgovorna za nadzor varnosti okoli letališča, ki bi omogočil evakuacijo ameriških državljanov, temveč le za nadzor letališča samega.

5 Zato je ameriško veleposlaništvo v Kabulu Američanom sporočilo, naj v soboto ob 8.10 zjutraj ne hodijo na letališče. Še huje je bilo, da zunanje ministrstvo ni vedelo, koliko Američanov je v Afganistanu, in ni vedelo, kje so, niti v Kabulu niti v okolici.

“Te informacije ameriški vojski niso na voljo”, saj se “Američanom ob vstopu v državo ni treba registrirati”, je dejal Kirby. www.nationalreview.com/news/pentagon-spokesman-i-dont-know-how-many-americans-remain-in-afghanistan/

Zaključek

Joe Biden je ameriški vojski ukazal, naj zapusti Afganistan, ne da bi o tem obvestila državljane ZDA, ne da bi jih pozvala, naj se zglasijo na veleposlaništvu, ne da bi vedela, kje živijo, in ne da bi poskrbela za njihovo varnost od doma do letališča – ampak le na letališču, če jim uspe prečkati meje, ki jih varujejo talibani, Al Kaida in zdaj ISIS.

 

(1) www.wionews.com/world/taliban-takeover-of-afghanistan-a-us-backed-conspiracy-islamic-state-407284

(2) www.washingtonpost.com/world/2021/08/17/afghanistan-kabul-taliban-live-updates/ – link-MNTE5VD4SNEEZN2GKJVVSBCRPA

(3) whatnownews24.com/2021/08/21/french-intelligence-reveals-isis-members-in-kabul-airport/

(4) www.cacianalyst.org/publications/analytical-articles/item/13482-are-we-seeing-the-beginning-of-isis-taliban-collaboration-in-afghanistan

Vir: dreuz.info

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine