13 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Biden pri mehiškemu predsedniku išče podporo za nadzor migrantov

Piše: Jože Jan

V pismu Lópezu Obradorju predlaga ponovni zagon varnostnega združenja in  z ekonomsko pomočjo Srednji Ameriki zmanjšati migrantski val v ZDA.

Ameriški predsednik Joe Biden je v pismu mehiškemu predsedniku predlagal, naj Mehika in ZDA »delita vizijo nadzora priseljencev, ki bi na humanitaren način varovala meje in širile pravne poti v ZDA«. Mehiške oblasti se strinjajo z ZDA, da vzroki migracij v ZDA temeljijo  »v pomanjkanju gospodarskih priložnosti, šibkemu upravljanju, korupciji, nasilju in negotovosti«.

Vendar pa morata obe sosednji državi določiti humanitarne standarde, da se ne ponovijo žalostne podobe nasilja imigrantskih agentov na meji. Biden je izjavil, da si ZDA prizadevajo izboljšati sistem, ki preverja zakonite prijave za sprejem v ZDA od nezakonitih.

Eden od ciljev ameriškega predsednika je, da se »prošnje za azil obravnavajo pravično in učinkovito«. Biden je bil med letoma 2009 in 2017 podpredsednik uprave Baracka Obame, ko je bilo iz ZDA izgnanih skoraj tri milijone ilegalnih priseljencev.

Migracija, pereč problem

Mehiški predsednik je že pred časom Bidnu izjavil, da  »temeljna rešitev migracije mora vključiti spodbudo razvoja v izvornih skupnostih«. Samo v ZDA živi 36 milijonov Mehičanov, kar je 63% latinskega prebivalstva v Ameriki.

Biden v svojem pismu Lópezu Obradorju poudarja, da želi »sredstva nepomembnega obmejnega zidu usmeriti v preverjene naložbe in tehnologijo državam Srednje Amerike«. Kljub dejstvu, da je Trump v prvih treh letih vlade uspel dvigniti le 177 od 1609 kilometrov predvidenega zidu, je tako imenovani »nevidni zid« uspel zmanjšati za 75% sprejem beguncev, čeprav je bilo število prošenj za azil v narastku.

V devetih mesecih Bidnove vlade se je migrantski val znatno povečal. Mesečno se na ameriški meji aretira 180.000 ilegalnih migrantov.

Tako je v bil prvi polovici leta 2021 zaznan migracijski val, ki predstavlja trikrat več ljudi kot lani. Julija je bil dosežen nov rekord, bilo je pridržanih 212.000 migrantov. Biden potrebuje vlado Lópeza Obradorja za nadzor migrantskih valov. Tako je Biden zaključil pismo mehiškemu predsedniku: »Močnejši smo, če delamo skupaj. Veselim se naših skupnih prizadevanj, ki prihajajo«.

Vir: ABC, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine