11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Biden napovedal umik ameriške vojske iz Afganistana do 11. septembra letos, prav na dvajsetletnico strahotnega terorističnega napada na ZDA

Piše: C. R.

Ameriški predsednik Joe Biden je odločil, da bodo umik ameriške vojske iz Afganistana končali do 11. septembra, s tem pa tudi najdaljšo ameriško vojno pet mesecev kasneje, kot je bilo načrtovano, je neimenovani predstavnik ameriške administracije povedal ameriškim medijem. 11. septembra bo minilo 20 let od terorističnih napadov v ZDA.

Biden bo v sredo sporočil ta načrt, da bodo iz Afganistana odšli v koordinaciji s silami zahodnih zaveznic vsi ameriški vojaki, razen vojaškega osebja, ki bo varovalo ameriška diplomatska poslopja, je pojasnil omenjeni predstavnik.

Dodal je, da Biden odhoda ne bo povezoval s pogoji na terenu, kjer naraščajo bojazni, da bi talibani lahko napredovali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil omenjeni predstavnik administracije, je Biden ocenil, da je pristop upoštevanja razmer na terenu, ki mu sledijo že dve desetletji, recept za to, da bi v Afganistanu ostali za vedno.

Biden je sicer po nastopu mandata že nekajkrat opozoril, da bodo težko uresničil umik ameriške vojske do 1. maja, za kar se je s talibani dogovorila administracija bivšega predsednika Donalda Trumpa. ZDA imajo sicer v državi pod Hindukušem še okoli 2500 vojakov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine