24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Berlin: Moskva in Kijev se tudi tokrat nista dogovorila, kako ustaviti vojno na vzhodu Ukrajine

Moskva in Kijev sta na ponedeljkovih pogovorih v Berlinu dosegla dogovor o več ukrepih za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, vendar pa preboja pri reševanju konflikta nista dosegla, je po srečanju povedal nemški zunanji minister Heiko Maas. Poleg tega se na YouTubu pojavljajo sicer nepreverjene in neuradne napovedi, da naj bi se obstreljevanja na vzhodu Ukrajine po zaključku nogometnega prvenstva, ki trenutno poteka v Rusiji, še znatno okrepila.

Rusija in Ukrajina sta se znova uradno zavezali ključnim določilom dogovora o ukrajinskem konfliktu iz Minska iz leta 2015. “Obe strani sta znova izrazili zavezanost trajni prekinitvi ognja, umiku težke oborožitve, umiku enot in razminiranju ter zagotavljanju zaščite in dostopa opazovalni misiji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi,” je povedal po srečanju zunanjih ministrov t. i. normandijske četverice, ki jo poleg Rusije in Ukrajine sestavljata še Nemčija in Francija.
“Vendar pa vemo, da so bile v preteklosti težave z uresničevanjem teh zavez,” je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob tem povedal, da “seveda nismo mogli rešiti vseh težav, povezanih z implementacijo dogovora iz Minska za rešitev ukrajinske notranje krize”.
Strani sta govorili tudi načrtu za izmenjavo zapornikov, je še dodal Lavrov. O tem sta sicer v redkem telefonskem pogovoru v soboto govorila že ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko.
Ponedeljkovi pogovori v Berlinu so bili prvo srečanje zunanjih ministrov normandijske četverice od februarja 2017. Tokrat so se osredotočili na vzpostavitev mirovne misije Združenih narodov, pri čemer se po Maasovih besedah Rusija in Ukrajina načelno strinjata, nista pa dosegli dogovora o obliki misije.
Moskva tako podpira možnost, da bi bile modre čelade zgolj ob bojni črti, medtem pa si Kijev prizadeva, da bi nadzorovale tudi ukrajinsko-rusko mejo in preprečevale prehod vojakom in pretok orožja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.
Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je ob tem povedal, da so “pripravljeni delati na parametrih morebitne misije ZN v vzhodni Ukrajini, ko bo implementacija dogovorov iz Minska to dopuščala”.
Konflikt na vzhodu Ukrajine, ki se je začel leta 2014 po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, je doslej zahteval že več kot 10.000 smrtnih žrtev. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bilo ubitih 25 civilistov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine