8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Beloruski diktator zmore vse: v enem dnevu odstavi staro in postavi novo vlado, ob tem pa ignorira koronavirus, ki pustoši po državi

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes Romana Golovčenka imenoval za novega beloruskega premierja, potem ko je v sredo odstavil dosedanjo vlado pod vodstvom Sergeja Rumasa. Čez dva meseca bodo sicer v Belorusiji predsedniške volitve.

 

 

46-letni Golovčenko je bil od leta 2018 na čelu beloruske agencije za razvoj vojaške industrije. Pred tem je bil pet let veleposlanik v Združenih arabskih emiratih, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Najpomembneje je, da je zanesljiv človek, ki mu lahko zaupaš,” je Lukašenko povedal o novem premierju. Ta bo po predsednikovih besedah “odgovoren za red in disciplino v vladi za končni rezultat”.

Od njega pričakuje, da bo okrepil belorusko gospodarstvo, vključno s spodbujanjem tehnoloških inovacij na vseh možnih področjih.

Prejšnji vladi je ob tem očital, da ni zaščitila domačega trga. “Naš domači trg ni velik, vendar ga moramo braniti,” je poudaril. “To je glavna prednostna naloga vlade. Pretekla vlada ni uspela razrešiti tega vprašanja,” je dejal Lukašenko.

Predsednik je ob tem pojasnil, da je Rumasa zamenjal, ker se želi ta podati v poslovne vode. Vlado je odstavil zato, ker morajo volivci vedeti, “kdo bo reševal vprašanja življenjskega pomena”, je dodal.

Avgusta bodo namreč v Belorusiji potekale predsedniške volitve, na katerih se bo 65-letnik, ki nekdanjo sovjetsko republiko vodi s trdo roko že od leta 1994, potegoval za šesti mandat. Volilna komisija je sicer že zavrnila kandidaturi opozicijskega politika Mikole Statkeviča in blogerja Sergeja Tihanovskega.

Kljub epidemiji novega koronavirusa se Lukašenko ni odločil za preložitev volitev. Prav tako ni uvedel ukrepov za zajezitev širjenja virusa. V državi z devetimi milijoni prebivalcev so potrdili več kot 45.000 primerov okužbe, za boleznijo covid-19 je umrlo okoli 250 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine