11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Beloruskega aktivista v Ukrajini našli obešenega

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Kmalu za tem, ko so za njim izginile vse sledi, so ukrajinske oblasti našle truplo beloruskega aktivista Vitalija Šišova, obešeno na drevesu v Kijevu. Beloruski opozicijski aktivist se je zjutraj odpravil na tek v park ob svojem domu, a se od tam ni vrnil. Njegovi prijatelji so povedali, da so ga zadnje čase med tekom zasledovali “tujci”. Policija je zaradi suma umora, ki je prikazan kot samomor, že sprožila preiskavo.

Beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki je pred represijo režima v Minsku pobegnil v Ukrajino in je tam vodil nevladno organizacijo, s katero je pomagal drugim Belorusom pri begu iz domovine, so našli obešenega v parku v Kijevu, je sporočila tamkajšnja policija. Kot so dodali, so odprli preiskavo zaradi suma umora. Šišova so pogrešali od ponedeljka, ko se po jutranjem teku ni vrnil domov in se ni oglašal na mobilni telefon. Danes so ga našli mrtvega v enem od parkov nedaleč od njegovega doma v ukrajinski prestolnici. Policija je zaradi suma umora že sprožila preiskavo. Kot so zatrdili, bodo temeljito preiskali vse sledi vključno z morebitnim umorom, ki bi ga morilci skušali prikazati kot samomor.

Ne bojim se izločitve iz reprezentance, bojim se, da bi me v Belorusiji lahko zaprli. Pravijo, da ukaz, naj me izključijo, ni prišel od trenerjev, pač pa s samega vrha,” pa je dejala 24-letna Kristina Cimanovska, ki je še prejšnji petek tekmovala v disciplini tek na 100 metrov, kmalu za tem pa je že bežala pred avtoritarnim režimom beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Priznala je, da se boji za svojo družino v Belorusiji, saj bi po njenih besedah izključitev lahko imela politično ozadje. Na čelu beloruskega olimpijskega komiteja je sin beloruskega predsednika Viktor Lukašenko, ki je dejal, da je Cimanovska ostala brez mesta v reprezentanci zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja. Jasno je torej, da ima Lukašenko tako ali drugače kontrolo nad vsem. Tudi mnogi drugi beloruski športniki so bili že žrtve pritiskov zaradi svojih političnih prepričanj in kritik Lukašenkovega režima – oktobra lani je več kot 800 beloruskih športnikov podpisalo javno pismo, s katerim so pozivali h končanju nasilnega poskusa zatrtja protestov, poroča portal 24ur.com. Do poskusa prisilne vrnitve atletinje v domovino je bila kritična tudi beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je dejala, da primer močno spominja na prizemljitev letala – takrat je Lukašenko dal aretirati beloruskega aktivista in novinarja Romana Protaševiča. Čeprav so se nekateri mediji trudili prikazati, da so razlogi za “dramo” Cimanovske drugje, pa se zdi več kot očitno, da je  v Belorusiji nekaj hudo narobe.

Beloruski avtoritarni voditelj Aleksander Lukašenko vse od množičnih protivladnih protestov, ki so sledili lanskim predsedniškim volitvam, na vse možne načine zatira vsakršen upor in kritiko režima. Mnogi Belorusi so zato v minulem letu zbežali v tujino, večinoma v sosednje države, Ukrajino, Poljsko ali Litvo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine