6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Belgijska vlada manjšinska po izstopu flamskih nacionalistov zaradi dogovora ZN

Belgijski premier Charles Michel je v soboto zvečer sporočil, da bo njegova vlada nadaljevala z delom kot manjšinska vlada, potem ko jo je zapustila največja koalicijska stranka, flamska nacionalistična stranka N-VA zaradi načrtovane podpore Belgije globalnemu dogovoru ZN o migracijah. Michel je napovedal preoblikovanje vlade.

Pred tem je po izredni seji vlade, ki so jo sklicali prav zaradi dogovora, vodja N-VA Bart De Wever napovedal, da odhajajo iz vlade, poroča portal Deutsche Welle.

Michel, francosko govoreči liberalec je pred tem znova potrdil, da bo s podporo parlamenta odpotoval v Marakeš, kjer bodo v ponedeljek in torek na medvladni konferenci članice ZN potrjevale dogovor.

Ker ni uspel pridobiti podpore N-VA za globalni dogovor ZN, jo je namreč Michel minuli teden poiskal in v četrtek tudi dobil v parlamentu.

Z izstopom stranke N-VA iz vlade bo moral sedaj preoblikovati vlado tako, da bo v skladu z zakonodajo, ki zahteva enako število ministrov francosko govoreče in flamske skupnosti. Prihodnje volitve naj bi bile predvidoma maja 2019.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine