30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Belgija se ob peti obletnici spominja žrtev strahotnega islamističnega terorističnega napada v Bruslju

Piše: STA

V Belgiji se danes poklanjajo žrtvam terorističnih napadov, ki so prestolnico Bruselj pretresli pred natanko petimi leti. 22. marec 2016 v spominu Belgijcev ostaja zapisan kot dan najhujšega napada, ki ga je država utrpela po drugi svetovni vojni.

V samomorilskih napadih na dveh lokacijah – na mednarodnem letališču Zaventem in na postaji podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti mesta – je bilo ubitih 32 ljudi, več kot 340 je bilo ranjenih. Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Državo z 11,5 milijona prebivalcev so napadi zadeli v srce, podobno kot nekaj mesecev pred tem Francijo.

Le nekaj dni pred napadi so v Bruslju aretirali Salaha Abdeslama, edinega preživelega izmed napadalcev, ki so 13. novembra 2015 v Parizu ubili 130 ljudi. Kot ugotavljajo preiskovalci, je njegova aretacija verjetno pospešila ukrepanje preostalih članov te džihadistične celice v Belgiji, ki so čutili, da jim je policija na sledi.

Danes se je državni vrh žrtvam napada na obeh prizoriščih poklonil z minuto tišine ob 7.58 in ob 9.11, ko so na letališču in nato na postaji podzemne železnice odjeknile eksplozije.

Obeležitve so se med drugim udeležili premier Alexander De Croo s soprogo ter kralj Philippe in kraljica Mathilde. Ob tem so spregovorili tudi s svojci žrtev, na spletu poroča belgijska radiotelevizija RTBF. Ob 12. uri je v bližini evropskih institucij, ob obeležju, posvečenem žrtvam terorističnih napadov, predvidena uradna spominska slovesnost z nagovori poškodovanih v napadih in svojcev žrtev.

Vsi dogodki potekajo ob upoštevanju strogih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, vključno z nošenjem zaščitnih mask in ohranjanjem medsebojne razdalje.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine