20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Bela hiša kljub grožnjam z odpovedjo upa na srečanje Trumpa in Kima

Bela hiša še vedno upa, da se bosta ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un 12. junija v Singapurju srečala. Pjongjang je namreč pred tem zagrozil, da srečanja ne bo, če bodo ZDA enostransko vztrajale, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu orožju.

 

“Še vedno upamo, da bo srečanje potekalo in da bomo nadaljevali po tej poti,” je za televizijo Fox News povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. “Obenem smo pripravljeni, da bodo to morda težka pogajanja,” je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“Če bo srečanje potekalo, je predsednik pripravljen. Če ga ne bo, bomo nadaljevali kampanjo maksimalnega pritiska,” je poudarila.

Namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kye-gwan je danes sporočil, da načrtovanega vrhunskega srečanja voditeljev ZDA in Severne Koreje ne bo, če bodo ZDA enostransko vztrajale, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu orožju. Kim je ZDA tudi obtožil, da želi Severno Korejo s političnim pritiskom stisniti v kot.

Kitajska je ob tem danes pozvala Severno Korejo in ZDA, naj uresničita napovedano zgodovinsko srečanje.

Je pa Pjongjang zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje odpovedal za danes načrtovane pogovore o spravi med Korejama.

Zadnje novice

Sorodne vsebine