7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Barnier v Zagrebu zanikal, da se poteguje za vodjo Evropske komisije in da želi spodriniti Webra

Glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier je med današnjim obiskom v Zagrebu zanikal medijske navedbe, da obiskuje države članice EU z namenom, da bi Manfredu Webru prevzel kandidaturo vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) za novega predsednika Evropske komisije.

 

Bruseljsko uredništvo ameriškega spletnega portala politico je danes objavilo, da Barnier vodi kampanjo, da bi zamenjal Webra kot “spitzenkandidata” EPP pri izbiranju naslednika predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

Politico poroča, da veteran francoske in evropske politike Barnier ne skriva svojih ambicij ter da obiskuje članice EU, v katerih “ima nagovore o prihodnosti unije in se srečuje z njihovimi vodilnimi ljudmi, ki bodo kmalu imenovali novega šefa Evropske komisije”.

Barnier je sicer med današnjim obiskom v Zagrebu skupaj s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem odgovarjal na številna vprašanja študentov zagrebške ekonomske fakultete v okviru tribune o prihodnosti EU, ki je bila naslovljena Dialog z državljani. Zanikal, je da vodi lastno kampanjo, a ni jasno odgovoril na vprašanje, ali ima ambicije postati predsednik komisije.

“Opravljam svoje delo in to je razpravljati, poslušati in pojasnjevati, kakšna so tveganja zaradi brexita”, je povedal. Kot je dodal, je njegova ambicija “biti koristen”, da bo pogajalski dialog o brexitu transparenten. Poudaril je, da ima EPP samo enega vodilnega kandidata, Webra, ki po Barnierjevi oceni, “vodi dobro kampanjo”.

Webrov predvolilni obisk v Zagrebu je napovedan za 18. maj. V hrvaško prestolnico bo prispel v družbi nemške kanclerke Angele Merkel.

Iz hrvaške vlade so kratko sporočili, da sta se Plenković in Barnier na današnjem srečanju na sedežu hrvaške vlade pogovarjala o brexitu, pa tudi o pripravah Hrvaške na predsedovanje Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta. Hrvaški mediji so lani poročali tudi o Plenkovićevih ambicijah, da bi postal spitzenkandidat EPP za položaj predsednika Evropske komisije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine