10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Barnier pripravil osnutek sporazuma o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom

Glavni pogajalec EU o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom Michel Barnier je pripravil osnutek sporazuma o prihodnjem partnerstvu, ki ga je posredoval v razpravo članicam EU in Evropskemu parlamentu. Drugi krog pogajanj, načrtovan prihodnji teden v Londonu, so sicer zaradi novega koronavirusa v sprva predvideni obliki odpovedali.

 

Barnier je v svojem sporočilu na Twitterju poleg informacije o posredovanju osnutka sporazuma, ki šteje 441 strani, še izpostavil, da se je mogoče dogovoriti o ambicioznem in celovitem prihodnjem partnerstvu ter da si je treba dati priložnost za uspeh.

Prvi krog pogajanj je potekal minuli teden v Bruslju. Obe strani sta tedaj izpostavili resna razhajanja glede vprašanja uskladitve Združenega kraljestva z evropskimi standardi, ribištva, pravosodnega sodelovanja in upravljanja.

Drugi krog pogajanj, ki je načrtovan prihodnji teden od srede do petka v Londonu, so zaradi koronavirusa v predvideni obliki odpovedali. Trenutno še preučujejo alternativne načine za nadaljevanje pogovorov, tudi možnost videokonference, sta strani v četrtek zapisali v skupni izjavi.

Novi sporazum je treba skleniti do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še ne občutijo. Predhodno obdobje je mogoče podaljšati za eno ali dve leti, vendar britanska stran to možnost za zdaj zavrača.

Čeprav je Združeno kraljestvo iz unije izstopilo konec januarja, do konca prehodnega obdobja ostaja v notranjem trgu in carinski uniji ter pod jurisdikcijo Sodišča EU, tako da se bo brexit dejansko zgodil konec leta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine