5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Barbara Socha: Omogočanje nezakonitega priseljevanja ne reši nobenega problema, ampak ustvari nove

Piše: Kulturnimarksizem.si

Barbara Socha je namestnica poljskega ministra za družino, delo in socialno politiko ter predstavnica vlade za demografsko politiko.

Kako pomembna je družinska politika za poljsko vlado?

Socialna politika se je od pred osmimi leti s prihodom koalicije Združene desnice (na čelu z Zakonom in pravičnostjo – PiS) zelo spremenila in jo imenujemo DNK naše vlade. Za nas je zelo pomembno, ker je bil prej položaj družin na Poljskem zelo slab. Ko pogledate statistiko Eurostata, smo bili na dnu vrste glede revščine in izključenosti otrok, kar se ni dogajalo samo v brezposelnih družinah, ampak tudi v primerih, ko sta oba zakonca delala. Razmere so bile torej zelo slabe zaradi visoke brezposelnosti in nizkih plač. Zdaj, če pogledamo statistiko, vidimo, da je Poljska druga evropska država z najnižjo revščino otrok.

Po drugi strani pa imamo tako kot vsa Evropa velik demografski izziv. To je zelo nevarno za našo prihodnost in mi smo po prvih letih vlade pripravili strategijo, strategijo za naslednjih dvajset let, da spremenimo oziroma vplivamo na spremembo rodnosti. Naš glavni cilj je narediti Poljsko najboljši prostor za družine. Ne gre samo za izboljšanje varnosti in finančne podpore za družine, kot smo storili z načrtom 500+, ki se bo od januarja povečal za 60 %, da bo postal 800+, ampak za izboljšanje vseh vidikov življenja, ki vplivajo na pogoje za družine: stanovanjska politika, stabilnost in prožnost trga dela. Poleg tega je poljska družba zelo delavna, imamo enega najbolj delavnih narodov v Evropi. Imamo veliko nadur in to je nekaj, kar ne pomaga. Moj osebni izziv je vplivati na trg dela, da bi lahko ponudil delo s skrajšanim delovnim časom, ki ga na Poljskem in v sosednjih državah skorajda ni, kar je posledica komunističnega obdobja, kjer ni bilo fleksibilnosti. Zdaj se to spreminja in treba je delati tudi na družbeni sprejemljivosti, sicer se bo manj žensk odločalo za otroke. In  ne pozabimo, da je politika rodnosti povezana z davčno politiko, sodelovanjem z občinami in podporo prodružinskim nevladnim organizacijam.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine