20.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Banke so si danes pri ECB izposodile rekordnih 1300 milijard evrov

Banke območja evra so si danes od Evropske centralne banke (ECB) v okviru programa TLTRO izposodile rekordnih 1300 milijard evrov. S temi sredstvi želijo odgovoriti na vse večje povpraševanje po posojilih podjetij, ki se soočajo s posledicami pandemije covida-19.

 

ECB je program ciljno usmerjenih operacij dolgoročnejšega refinanciranja (TLTRO) zagnala pred šestimi leti, letos pa ga je, da bi pomagala gospodarstvu območja evra, prilagodila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Komercialne banke so si danes iz tega programa za obdobje treh let izposodile 1300 milijard evrov, pri čemer je obrestna mera določena pri minus enem odstotku.

Tokratni obseg izposojenih sredstev je največji, odkar je ECB zagnala TLTRO, v neto znesku pa je verjetno manjši, saj so banke del sredstev najverjetneje porabile za reprogramiranje starih posojil pri ECB, da bi izkoristile izjemno ugodno obrestno mero.

Postavljena negativna obrestna mera pomeni, da bodo banke čez leto dni brez pogojev zaslužile 0,5 odstotka, če ne bodo zmanjšale kreditnega porfelja, pa celo odstotek.

Današnja operacija vzbuja upanje, da bodo banke nadaljevale s kreditiranjem in tako pomagale podjetjem, da preživijo, dokler Evropa ne ukine vseh omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine