6.9 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Avtoritarni Erdogan podpira diktatorja Madura, skupna jima je eksistenčna kriza!

Na prvi pogled je morda videti, da avtoritarni turški predsednik Erdogan podpira venezuelskega diktatorja Madura v zameno zato, ker mu je slednji ob ponesrečenem vojaškem udaru julija 2016 izrazil solidarnost. A kot pojasnjuje poznavalec razmer, se razlog skriva v tem, da ju povezuje eksistenčna kriza.

Ko je po spodletelem vojaškem udaru venezuelski diktator Nicolás Maduro izrazil solidarnost turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu je njegov odziv v turških krogih doživel visoko spoštovanje, a to ni bilo Madurovo načelno nasprotovanje nedemokratičnim zunanjim intervencijam, pač pa pragmatična reakcija na notranja tveganja, s katerimi se soočata tako turški kot venezuelski režim. Poskus vojaškega udara v Turčiji leta 2016 je požel veliko pozornosti mednarodne javnosti, Erdogan pa ga je nato izkoristil za uveljavljanje avtoritarnih ukrepov, s katerimi si želi utrditi oblast, a tudi Maduro se že vse od marca 2013 sooča s poskusi udarov, čeprav mnogi sploh niso znani javnosti, poroča portal Ahval.

Včasih med Erdoganom in Madurom niso vladali prijateljski odnosi
Erdogan in Maduro pred tem nista bila v prijateljskih odnosih, ti so vzklili šele po zaostrovanju razmer v njunih državah. Grozeče so bile Madurove besede avgusta 2016 po spodletelem udaru v Turčiji, ko je komentiral Erdoganove čistke: “Ste videli, kaj se je zgodilo v Turčiji? Erdogan se bo zdel kot dojenček v primerjavi s tem, kar bo bolivarska revolucija storila v primeru, da desničarji prestopijo prag in poskusijo z udarom.” Erdogan zdaj enostavno skuša situacijo v Venezueli obrniti v svoj prid in je svojo podporo Maduru po tem, ko je bil Juan Guaidórazglašen za začasnega predsednika, opravičil s tem, da Turčija nasprotuje kakršnimkoli poskusom udara.

Turške elite se ob pogledu na dogajanje v Venezueli bojijo za svoje položaje
Ne samo državni vrh, tudi številni Turki, ki so pod Erdoganom postali del elite, se zdaj bojijo za svoje položaje v primeru vprašljive legitimnosti voditelja in tako čutijo simpatije do Madura. To se že odraža v prijateljskem poročanju turških medijev o dogajanju v Venezueli, strokovnjaki pa dogajanje ocenjujejo kot priložnost za Erdogana, da se soočijo z morebitnimi težavami ob prihajajočih lokalnih volitvah v Turčiji. Elite se sicer dobro zavedajo, da so njihove ugodnosti vezane na politično prihodnost Erdogana in njegove stranke AKP in v primeru, da Erdogan izgubi moč, bi tudi za njegove priležnike udobna življenja postala zgodovina.

J. Ž./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine