5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Avstrijski svobodnjaki Orbana vabijo k sodelovanju v ENF

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) in avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je madžarskega premiera Viktorja Orbana in njegovo stranko Fidesz povabil k sodelovanju v politični skupini v Evropskem parlamentu.

“Z veseljem vabim predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana in njegovo stranko Fidesz k sodelovanju v politični skupini,” je v ponedeljek, na predvečer Orbanovega današnjega nastopa v Evropskem parlamentu na Facebooku zapisal Strache.

Avstrijski svobodnjaki in Fidesz nista del iste politične skupine v Evropskem parlamentu. Orbanov Fidesz je del najmočnejše, Evropske ljudske stranke (EPP), avstrijski svobodnjaki pa, tako kot npr. skrajno desno francosko Nacionalno zavezništvo (bivša Nacionalna fronta) in Liga italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, pripadajo skupini populistov Evropa narodov in svobode (ENF).

Strache je Orbana k sodelovanju povabil pred današnjim nastopom madžarskega premiera v Evropskem parlamentu in pred razpravo evropskih poslancev o stanju demokracije na Madžarskem. Poročilo, o katerem bodo jutri odločali evropski poslanci, Budimpešti očita kršitev evropskih vrednot, zaradi spodkopavanja vladavine prava in demokracije pa Madžarski v skrajnem primeru grozi odvzem glasovalne pravice v EU.

EPP je glede tega vprašanja razdeljena, prihajajo pa tudi pozivi, da bi Fidesz izključili iz EPP.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz – njegova desnosredinska ljudska stranka (ÖVP) je prav tako članica EPP – je bil v ponedeljek kritičen do Orbana in poudaril, da bodo poslanci ÖVP glasovali za poročilo, podprli pa bi tudi izključitev Fidesza iz EPP. “Pri vprašanju vladavine prava in demokracije ni kompromisov. Te temeljne vrednote je treba spoštovati,” je v pogovoru za avstrijsko televizijo ORF dejal Kurz.

Vodja politične skupine EPP, nemški poslanec Manfred Weber je sicer prejšnji teden izključitvi Fidesza nasprotoval, vendar izrazil prepričanje, da ko gre za temeljne pravice in vrednote, nihče v EPP ne bi smel imeti posebne obravnave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine