12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Avstrijski premier Sebastian Kurz meni, da migracije pospešujejo antisemitizem

Zaustavitev neurejenih migracij bi moral biti del evropskega boja proti porastu antisemitizma, je danes na Dunaju dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz vodjem judovskih skupnosti v Evropi. Pojasnil je, da lahko večje število priseljencev iz muslimanskih držav povzroči težave, kot je drugačno razumevanje Izraela.

 

Kurz, ki je danes gostil konferenco o boju proti antisemitizmu in protiizraelskim težnjam, je ocenil, da si v družbi ne želijo antisemitističnih idej. Ob tem je opozoril, da antisemitizem ni nujno vezan na veroizpoved, ampak imajo takšne težnje tudi osebe, ki niso verne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na konferenci, na kateri so sodelovali tudi akademiki in predstavniki Evropske unije, so razpravljali o vseh vidikih antisemitizma, tudi stoletja starih stereotipih v Evropi. Evropski judovski kongres, ki zastopa okoli 2,5 milijona Judov v regiji, je danes predstavil načrte za boj proti antisemitizmu, v okviru katerih bi na primer v vsako državo članico EU poslali posebnega odposlanca.

Profesor na dunajski univerzi Armin Lange, ki je sodeloval pri oblikovanju načrtov, je predlagal, da bi razširili učni program, da bi otroke poučevali tudi o pozitivnih straneh judovske vere in ne le o zločinih nacistov.

Evropska komisarka za pravosodja Vera Jourova je ocenila, da bi morala biti Evropska unija bolj aktivna glede približevanja evropskih vrednot migrantom.

Sodelujoči na kongresu so posvarili tudi pred porastom sovražnega govora na spletu in drugih oblik nadlegovanja.

Konferenco so organizirali v okviru prizadevanj avstrijskega kanclerja po zbližanju z Izraelom, ki zavrača kakršenkoli stik z avstrijskimi ministri iz vrst skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ).

Med drugim se je konference nameraval udeležiti tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, a je zaradi težav v domovini obisk odpovedal. V videosporočilu je Netanjahu Kurza označil za pravega prijatelja Izraela.

Zadnje novice

Sorodne vsebine